USR o reclamă la CNCD pe Lia Olguța Vasilescu

USR o reclamă la CNCD pe Lia Olguța Vasilescu

Uniunea Salvați România a sesizat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării cu privire la afirmațiile denigratoare ale Ministrului Muncii Lia Olguța Vasilescu la adresa președintelui Klaus Iohannis și a tuturor persoanelor de etnie germană.

Corelația făcută de către doamna Lia Olguța Vasilescu, între ”gazare” și apartenența la etnia germană, este profund injustă și denigratoare.

“A asuma că germanii, nu naziștii și colaboratorii lor, sunt responsabili de gazări este ceva nu doar neadevărat, ci și josnic. A echivala toți vorbitorii unei limbi din întreaga lume cu un grup criminal este pur și simplu abject. Partidul Social Democrat a construit o campanie electorală pe discriminare și xenofobie și acum continuă cu impunitate. Se pare ca Partidul România Mare nu a dispărut niciodată de pe scena politică, ci a luat acum forma trandafirilor”, transmite liderul senatorilor USR Vlad Alexandrescu.

USR arată în sesizarea adresată CNCD că atacul la adresa președintelui prin prisma etniei sale este un act de discriminare, care se impune a fi sancționat potrivit dispozițiilor Ordonanței 137/2000. Declarațiile doamnei Olguța Vasilescu sunt de o gravitate extremă, pe care nici măcar necunoaşterea istoriei nu le poate justifica.“România nu a fost în niciun caz străină de Holocaust, deoarece în timpul conducerii mareșalului Ion Antonescu au fost uciși zeci de mii de evrei și de rromi. Același mareșal Ion Antonescu pe care Lia Olguța Vasilescu l-a prezentat ca pe un erou de război într-un discurs din Parlament și îi depunea coroană de flori când actualul ministru era deputată din partea PRM”, conchide senatorul USR Vlad Alexandrescu.

Redăm integral sesizarea către CNCD:

Către
CONSILIUL NAŢIONAL PENTRU COMBATEREA DISCRIMINĂRII

DOMNULE PREŞEDINTE,

Subsemnații, Senatori și Deputați ai Grupurilor Parlamentare Uniunea Salvați România,

formulăm prezenta:

PETIȚIE

Prin care vă solicităm ca în urma verificării faptelor expuse, să dispuneți

  • Constatarea şi sancţionarea contravenției prevăzută de art. 15 din OG 137/2000 săvârşită la data de 24.08.2018 de către doamna Lia Olguța Vasilescu;
  • Obligarea părţii care a săvârşit fapta să publice, în mass-media, un rezumat al hotărârii prin care se constată săvârşirea contravenţiei, precum şi orice măsură necesară pentru înlăturarea consecinţelor acestei fapte;
  • Comunicarea către subsemnații a modului de soluționare a prezentei petiții.

Pentru următoarele motive:

I. În fapt
În  data de 24.08.2018 Ministerul Muncii și Justiției Sociale, Doamna Lia Olguța Vasilescu a făcut o declarație la postul de televiziune România TV în contextul dezbaterilor publice aprinse pe tema responsabililor pentru represiunea violentă a protestului Diasporei din data de 10 august 2018.

Declarația de presă a Doamnei ministru vine ca o replică la declarația Președintelui României potrivit cu care ”Guvernul PSD a gazat şi a bătut românii”.

Redăm în cele ce urmează declarația doamnei Lia Olguța Vasilescu:

„A spus că a venit PSD să gazeze românii și să-i bată. Trecând peste faptul că toți parlamentarii PNL au fost la miting și sunt poze pe Facebook, să vii să spui că PSD a fost cel care a aruncat cu gaze lacrimogene sau că a bătut participanții de acolo, declarația nu e demnă de președinte, ci de Mălin Bot. Știți foarte bine că în ultimele zile s-a spus că provocatorii au fost aduși de la Craiova, că eu am pus în funcție șeful Jandarmeriei. Domnul președinte a împărțit: că Jandarmeria e la PSD – că eu asta înțeleg – că serviciile secrete sunt la el și ce mai avea. Sunt instituții ale statului. Ca neamț, să vorbești de gazare trebuie să ai mult curaj”, a declarat Olguța Vasilescu, la RomaniaTV, citată de Mediafax.

Acuzațiile directe cu privire la șeful statului, doar prin prisma etniei sale și atacul acestuia prin afirmații denigratoare privitoare la acea etnie, este un act de discriminare, care se impune a fi sancționat potrivit dispozițiilor Ordonanței 137/2000.

Corelația făcută de către doamna Lia Olguța Vasilescu, între ‘gazare’ și apartenența la etnia germană este profund injustă și denigratoare la adresa acestei etnii. În concepția doamnei ministru, toți vorbitorii limbii germane, nu naziștii și colaboratorii lor, sunt responsabili de ‘gazări’, ceea ce, desigur, nu este doar neadevărat, dar este de-a dreptul înjositor pentru toți vorbitorii acestei limbi din întreaga lume, ajunși să fie echivalați cu un grup criminal de un înalt demnitar al Guvernului României .

La sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, după atrocităţile comise de regimul nazist, poporul german a demarat un lung şi necesar proces de pedepsire aspră a vinovaţilor direcţi, proces care a făcut parte din educaţia necesară a noilor generaţii de tineri germani astfel încât o asemenea oroare să nu mai fie posibilă niciodată.

Pe de altă parte, noile autorităţi germane au solicitat sprijinul tuturor naţiunilor lumii pentru urmărirea, prinderea şi pedepsirea naziştilor vinovaţi de genocid şi crime în masă. Germania a rămas pe veci hotărâtă să nu mai permită repetarea acestor tragedii, iar marile naţiuni s-au asociat acestui efort uriaş. „Auschwitz” e numele ororii absolute, cea mai oribilă crimă pe care omul o poate săvărşi împotriva unui alt om. Uciderera prin gazare a milioane de oameni face ca orice se spune azi despre „Holocaust”, „gazare”, „Auschwitz” etc. să trebuiască să fie spus cu maximă atenţie pentru a nu întina memoria victimelor, dar şi pentru a nu adăuga vinovăţii acolo unde nu sunt.

Recentele declaraţii sus redate sunt de o gravitate fără margini, pe care nici măcar necunoaşterea istoriei nu le poate justifica. A asocia azi faptul de a fi german cu faptul de a gaza este una din cele mai abjecte insulte care se pot aduce nu numai poporului german, ci şi poporului evreu.

Pentru toate motivele arătate vă solicităm dispunerea măsurilor legale care se impun în temeiul Ordonanței 137/2000 pentru sancționarea acestui grav act de discriminare.

II.În drept

Potrivit Ordonanței 137/2000, Art. 2, (4), ‘Orice comportament activ ori pasiv care, prin efectele pe care le generează, favorizează sau defavorizează nejustificat ori supune unui tratament injust sau degradant o persoană, un grup de persoane sau o comunitate faţă de alte persoane, grupuri de persoane sau comunităţi atrage răspunderea contravenţională conform prezentei ordonanţe, dacă nu intră sub incidenţa legii penale’.

Același act normativ prevede la Art. 15 că orice comportament manifestat în public, având caracter de propagandă naţionalist-şovină, de instigare la ură rasială sau naţională, ori acel comportament care are ca scop sau vizează atingerea demnităţii ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptat împotriva unei persoane, unui grup de persoane sau unei comunităţi şi legat de apartenenţa acestora la o anumită rasă, naţionalitate, etnie, religie, categorie socială sau la o categorie defavorizată ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuală a acestuia reprezintă contravenție.

 

III. În probațiune

Anexăm articole de presă care redau declarația doamnei Lia Olguța Vasilescu din data de 24.08.2018.

27.08.2018