Dezbatere USR: Exploatarea gazelor din Marea Neagră are nevoie de un cadru fiscal stabil

USR a organizat, astăzi, o primă dezbatere în spațiul public despre oportunitățile și impactul pe care l-ar avea în economia românească exploatarea gazelor din Marea Neagră.

USR a invitat la dezbatere specialiști în domeniul valorificării gazelor naturale, reprezentanți ai statului și ai organizațiilor care reprezintă interesele producătorilor din domeniu. Este vorba despre Radu Dudău – fondator EPG Policy Group, Vasile Iuga – expert în domeniul valorificării gazelor naturale, Otilia Nuțu – analist Expert Forum, Ciprian Alic – director departament „Accesare Fonduri Europene” Transgaz, Diana Nazare – membru Federația Patronală Petrol și Gaze și Constantin Gheorghe – președinte ACROPO.

Astfel, USR a făcut primul pas pentru a explica, într-o dezbatere clară, transparentă, în care rolul actorilor principali nu este interpretat de politicieni populiști, ci de experți, care sunt soluțiile pentru predictibilitatea și stabilitatea cadrului fiscal în baza căruia să se desfășoare activitatea de producție a gazelor naturale în apele de mare adâncime, care sunt modalitățile prin care poate fi valorificată pe piața internă producția de gaze din Marea Neagră și de ce pentru țara noastră este o miză contribuția la securitatea energetică din regiune.

Toți experții susțin importanța unui cadru fiscal stabil și a unui sistem de taxare echitabil atât pentru stat, cât și pentru producători. Este important ca termenii fiscali să nu fie modificați pe durata derulării acordului de concesiune pentru că acest tip de activități presupun investiții foarte mari pe care titularii de concesiuni le fac înainte de începerea producției. Un astfel de regim fiscal ar contribui esențial la valorificarea pe plan intern a gazelor naturale produse în Marea Neagră.

„Exploatarea gazelor din Marea Neagră este proiectul economic cel mai important al țării noastre, după aderarea la Uniunea Europeană. El merită dezbătut public, nu trebuie ascuns în spatele unor uși de birouri. Nu acesta este modelul pe care USR și-l dorește pentru proiectele de investiții care pot contribui la bunăstarea românilor pe termen lung”, a spus deputata USR Cristina Prună.

„Într-o Românie în care de un an și jumătate vedem numai atacuri la adresa statului de drept, această dezbatere este o gură de normalitate și o oportunitate foarte bună. USR va aloca foarte multă energie și interes în perioada următoare pentru a vedea realizat acest proiect economic ca la carte. Este clar că identificarea unor soluții în acest domeniu este urgentă. Noi, ca oameni politici, putem lua decizii înțelepte în măsura în care organizăm dezbateri și participăm la dialog”, a spus și președintele USR, Dan Barna.

“E important să întelegem rolul exploatărilor din Marea Neagra pentru beneficiul României și al cetățenilor ei, este important ca dincolo de conferințele și dezbaterile de specialitate, unde subiectul este cunoscut și aprofundat, să putem să transmitem un mesaj corect cetățenilor simpli prin care să explicăm importanța exploatării gazelor din Marea Neagra”, a adăugat senatoarea USR Silvia Dinică.

USR consideră că orice politică publică ce va fi promovată în imediata perioadă va trebui să aibă în centru consumatorul român, casnic și industrial. Creionarea unui sistem de tarife pentru a compensa o eventuală creștere prețului pentru consumatorii afectați de sărăcia energetică, stimulentele fiscale pentru ramurile industriale care au fost lăsate în paragină de toți cei care s-au perindat la guvernare în ultimii ani, creșterea gradului de conectare al consumatorilor casnici prin sprijinirea operatorilor de distribuție și furnizare din zonele sărace ale țării și modernizarea sistemului de depozitare al gazelor naturale sunt doar câteva dintre ideile care au fost expuse în cadrul dezbaterii.

Producția de gaze din Marea Neagră poate contribui esențial nu numai la confortul consumatorului casnic sau chiar la o relansare a industriei românești, ci și la securitatea energetică a țării. În condițiile în care producția de gaze naturale a țării este în declin, noile zăcăminte din Marea Neagră vor acoperi toată cererea internă, iar România nu va mai avea nevoie să cumpere gaz din import.