USR cere demisia ministrului Agriculturii Petre Daea

USR cere demisia ministrului Agriculturii Petre Daea

Uniunea Salvați România cere demisia Ministrului Agriculturii Petre Daea pentru incompetența de care dă dovadă în gestionarea crizei declanșată de gripa porcină africană.

USR reclamă absența unor campanii de informare adecvată în rândul populației cu privire la virusul care a afectat peste 120.000 de porci din ferme și gospodării din 10 județe. Este inacceptabil ca Guvernul și Ministerul Agriculturii să arate constant incapacitatea de a stopa extinderea focarelor de pestă porcină africană.

“Autoritățile române au avut la dispoziție toate instrumentele și mecanismele conferite de lege, dar și exemple de bune practici, pe care le-ar fi putut utiliza pentru managementul situației și păstrarea sub control a PPA si evitarea răspândirii în mod atât de fulgerător a bolii. Ministerul Agriculturii avea datoria de a informa încă de la bun început, încă din faza apariției și confirmării bolii la graniță, a tuturor factorilor de decizie din administrație în legătură cu măsurile care  trebuie luate și convocarea de către ANSVSA a Comandamentului National pentru Combaterea Bolilor. Pentru că nu s-au făcut, astăzi fermierii români au pagube de milioane de euro”, transmite senatorul USR George Marussi.

Neclaritățile privind dosarele de despăgubire pentru fermierii și țăranii ai căror porci au fost sau urmează să fie sacrificați sunt intolerabile. Declarațiile haotice ale ministrului Daea referitoare la absența experților naționali sau internaționali pe acest subiect nu fac decât să sublinieze faptul că ministrul nu are situația sub control.

USR solicită demisia ministrului Daea deoarece nu are competența de a conduce un minister și nici expertiza necesară pentru a ține sub control o astfel de situație de criză.

Avem încredere că Ministrul Daea își va da demisia și va recunoaște că este depășit de situație.

“Gestionarea defectuoasă și lipsa comunicării în ceea ce privește iminența apariției și pericolul răspândirii pestei porcine africane (PPA), a adus grave prejudicii sectorului de creștere a porcilor, care prin eforturi uriașe, de peste zece ani ,începuse să devină performant datorită investițiilor în capacități noi de producție, tehnologii avansate de creștere a suinelor, a investițiilor din sectorul de procesare și nu în ultimul rând câștigarea încrederii consumatorilor europeni și din țări terțe, față de produsele românești din carne de porc. Pierderile datorate acestei boli vor avea consecințe nefaste cel pe termen mediu și lung asupra acestui sector economic dar și asupra consumatorilor”, a precizat senatorul USR George Marussi, membru în Comisia pentru agricultură, silvicultură şi dezvoltare rurală.