Mesajele discriminatoare și discursul urii nu pot fi tolerate în spațiul public

Mesajele discriminatoare și discursul urii nu pot fi tolerate în spațiul public

Președinta Comisiei pentru egalitate de șanse din Camera Deputaților, Cristina Iurişniţi, condamnă ferm mesajele discriminatorii şi instigatoare la ură apărute în spaţiul public în ultima perioadă. Divergenţele politice au devenit pretexte pentru folosirea în mod repetat de către o serie de demnitari ai statului român a unui limbaj injurios, licenţios cu accente rasiste şi xenofobe.
Niciunei persoane, cu atât mai mult cu cât ocupă o funcţie publică, nu îi sunt permise astfel de derapaje care pot aduce atingeri drepturilor fundamentale ale omului.
Asistăm recent la o pleiadă de mesaje, declaraţii şi postări jignitoare din partea demnitarilor la adresa anumitor grupuri de persoane, fie că vorbim despre românii din diaspora, fie că ne referim la cei care aleg să-şi exercite drepturi constituţionale precum cel la protest. Am văzut cu stupoare propagate în spaţiul public însemne naziste de către un consilier al premierului. S-a ajuns chiar să se publice diagnosticul medical – care este confidenţial, conform legii – şi să se profereze jigniri pe baza acelui diagnostic. Acest discurs care instigă la ură este nu doar periculos, ci şi ilegal!” atrage atenţia deputatul USR, Cristina Iurişniţi.
Instigarea la ură sau discriminare în spaţiul public, utilizarea simbolurilor xenofobe şi rasiste şi propagarea unei atitudini denigratoare, intolerante sunt fapte incriminate în România care se pedepsesc în conformitate cu prevederile Codului Penal, al Ordonanţei de Urgenţă 31/2002, precum şi de către Ordonanţa Guvernului nr. 137/2000.
În acest sens, preşedinta Comisiei pentru Egalitatea de Șanse a trimis către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării o sesizare pe numele Consilierului prim-ministrului, Darius Vâlcov, care a propagat în spaţiul public serie de simboluri naziste. Pe lângă acesta, la rândul lui, fostul ministru al Educaţiei Liviu Pop a afirmat că preşedintele Klaus Iohannis a condus o organizaţie care este un „continuator” al unui grup nazist, făcând referire directă la o asociaţie a minorităţii germane din România. Totodată, şi deputatul Doina Pană, a comparat membrii Diasporei prezenţi la protestul din 10 august cu ,,huligani violenţi cu dotare paramilitară”.
,,Am convingerea că instituţiile statului abilitate în aceste cazuri vor lua măsurile ce se impun. Dar mai mult decât atât, fac un apel către toţi politicienii, indiferent de afilierea politică să descurajeze astfel de manifestări şi să le sancţioneze cu fermitate atât pe plan personal, cât şi în cadrul formaţiunilor politice din care fac parte. Avem datoria să dăm un exemplu adecvat, să creştem încrederea cetăţenilor în instituţiile statului şi respectul pentru funcţia publică şi legislaţia în vigoare”, a conchis deputatul USR, Cristina Iurişniţi.