USR respinge politica pumnului în gură practicată de PSD –ALDE în Senat, prin care se încearcă reducerea opoziției la tăcere

USR respinge politica pumnului în gură practicată de PSD –ALDE în Senat, prin care se încearcă reducerea opoziției la tăcere

Uniunea Salvați România denunță acțiunile concertate ale alianței PSD – ALDE – UDMR în Senat, care, prin restructurarea comisiilor și prin forțarea regulamentului de funcționare a Senatului, încearcă să reducă la tăcere opoziția parlamentară.

Coaliția PSD – ALDE a reușit îndepărtarea reprezentantului USR de la președinția Comisiei pentru Mediu, senatorul USR Allen Coliban. În cele trei sesiuni parlamentare în care a deținut președinția Comisiei, senatorul USR a provocat dezbateri pe temele cele mai importante privind protecția mediului. A inițiat o anchetă a Comisiei pe tema situației deșeurilor din România, un domeniu în care UE a declanșat procedura de infringement împotriva României. În ciuda lipsei susținerii din partea majorității PSD, ancheta a provocat o dezbatere amplă atât în interiorul Comisiei, cât și în presă. De asemenea, Allen Coliban si colegii parlamentari USR au inițiat în acest timp și Legea Mirosurilor, care acoperă un vid legislativ în domeniul calității aerului, un domeniu în care România a fost chemată în fața Curții de Justiție a UE. Legea Mirosurilor a trecut deja de Senat, urmând a fi dezbătută în Camera Deputaților.

“Am fost timp de trei sesiuni parlamentare Președinte al Comisiei pentru Mediu a Senatului. Am condus ședințele în virtutea principiului enunțat încă de la debut: Mediul nu are culoare politică. Într-o logică a abuzurilor, în care încalcă orice regulament și orice cutumă, PSD și-a luat toate comisiile pe care le-a dorit, repartizând de la sine putere rămășițele între PNL și USR. Este cel mai bun semn că USR a făcut bine ce a făcut în domeniul mediului și că le-am fost ca un ghimpe în coastă”, a transmis senatorul USR Allen Coliban.

De asemenea, USR a pierdut și președinția Comisiei pentru Egalitate de Șanse, condusă de Senatorul Adrian Wiener, care, în timpul cât a fost Președinte al comisiei, a organizat 7 dezbateri publice pe teme diverse, precum egalitatea de șanse sau violența în familie, dezbateri la care au participat comisari europeni și ambasadori acreditați la București. De altfel, pentru data de 5 octombrie 2018, la Comisia pentru egalitate de șanse urma să se desfășoare o nouă masă rotundă la care era invitat și Președintele Organizației Mondiale a Sănătății pe programe de nutriție Joao Breda.

“PSD-ALDE au reușit să-și impună voința, lăsând USR președințiile comisiilor de constituționalitate și pentru diaspora, unde vom fi nevoiți să luăm de la capăt munca noastră. În acest moment, am refuzat, în semn de protest și pentru a nu cauționa încă un abuz al puterii, să desemnăm președinții pentru aceste comisii. I-am rugat, însă pe colegii mei, membrii în comisii, să asigure buna desfășurare a lucrărilor deoarece considerăm că activitatea legislativă nu trebuie să aibă de suferit de pe urma a încă unui abuz al PSD-ALDE”, a declarat liderul senatorilor USR, Vlad Alexandrescu.