Reducerea zahărului din băuturile răcoritoare, votată în Comisiile pentru Sănătate și Învățământ din Senat

Reducerea zahărului din băuturile răcoritoare, votată în Comisiile pentru Sănătate și Învățământ din Senat

Legea  care își propune să reducă adaosul de zahăr din băuturile răcoritoare, inițiată de senatorul Adrian Wiener, a primit avize favorabile în Comisiile pentru Sănătate publică, respectiv pentru Învățământ, cercetare, tineret și sport din Senatul României. Inițiativa propune praguri de accizare, proporționale cu cantitatea de zahăr adăugată în băuturile răcoritoare, astfel încât producătorii să fie determinați să scadă adaosul de zahăr.

“Nutriția nesănătoasă influențează cel mai puternic starea de sănătate a românilor. Jumătate din decesele vasculare (infarct miocardic și accident vascular cerebral) sunt legate direct și nemijlocit de o dietă inadecvată. Avem cea mai mare incidență a diabetului zaharat din Europa, această boală devenind o problemă de securitate națională. De aceea, consider că politicile publice care sunt dovedite a avea rezultate favorabile semnificative asupra sănătății publice reprezintă o prioritate”, a declarat senatorul USR Adrian Wiener, membru în Comisia pentru Sănătate.

Senatorul Adrian Wiener subliniază că accizarea băuturilor non-alcoolice în funcție de conținutul de zaharuri este o măsură care va determina producătorii să scadă cantitatea acestora. Va modela comportamentul de consum și va avea influența favorabil incidența bolilor metabolice în România.

“Mă bucură faptul că toți colegii din Comisia de Învățământ prezenți la ședință, inclusiv cei care susțin Coaliția de Guvernare, de la PSD, și de la ALDE, și de la UDMR au avizat fără nicio reținere ori obiecții această lege. De altfel, unii au și semnat inițiativa legislativă. E un semn că se înțelege cât de importantă este legea atât pentru sănătatea copiilor și tuturor cetățenilor români, cât și pentru educația legată de o viață sănătoasă”, a declarat senatorul USR Mihai Goțiu, membru în Comisia pentru Învățământ.

La invitația lui Adrian Wiener, managerul de programe pentru nutriție și obezitate al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), dr. Joao Breda, va fi prezent în Parlamentul României, săptămâna viitoare (marți, de la ora 12.00) pentru a susține inițiativele USR din zona sănătății publice.

Înainte de votul din plenul Senatului, inițiativa legislativă mai are nevoie de un raport din partea Comisiei pentru Buget și Finanțe. Decizională va fi Camera Deputaților.