USR la Cotroceni: Proiect de lege în acord cu Comisia de la Veneția și referendum Fără Penali

USR la Cotroceni: Proiect de lege în acord cu Comisia de la Veneția și referendum Fără Penali

Delegația USR condusă de președintele Dan Barna a susținut, la consultările de la Cotroceni, că se impune punerea în acord a legislației românești cu recomandările Comisiei de la Veneția, iar USR deja a depus astăzi în Parlament un proiect de lege în acest sens.

“Avem un raport al Comisiei negativ care pune România la coada statelor care respectă principiile statului de drept, și în acest context, președinția României ar putea fi o bună cupolă pentru dezbatere și mediere între magistrați, politicieni și cetățenii României care își doresc în continuare o justiție independentă și funcțională”, a declarat președintele Dan Barna după  întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis.

Delegația USR prezentă la Cotroceni i-a transmis lui Klaus Iohannis ca în cazul unei remanieri să nu mai numească nici un prim-ministru sau ministru al Justiției care nu prezintă o conduită morală ireproșabilă si profesionalism. În opinia USR, orice viitor ministru al Justiției trebuie să fie numit doar dacă își asumă modificarea legilor justiției, în linie cu recomandările Comisiei de la Veneția.

USR a subliniat în timpul discuțiilor cu președintele și importanța unui referendum pe justiție, precum Fără Penali în funcții publice, inițiativă asupra căreia un milion de români s-a pronunțat deja și impune un minim standard moral politicienilor.

“Am abordat și referendumul pentru justiție, inițiativa cetățenească Fără Penali ar putea fi o direcție care să angreneze societatea pe această temă. Președintele Klaus Iohannis a fost de acord ca referendumul este una dintre direcțiile pe care se poate discuta în viitor și am convenit că vom mai analiza această variantă. Este o limită morală care în România a dispărut. În restul Europei civilizate nu este nevoie de legislație pentru că morala socială este deja la acel nivel. Din păcate PSD și Liviu Dragnea au coborât morala socială astfel încât a ajuns să fie un element de mândrie ca cei condamnați să conducă România. Și efectul este că mii de tineri pleacă anual din țară tocmai din cauza acestui model negativ. Asta trebuie să rezolve Fără Penali în funcții publice”, a declarat președintele USR Dan Barna.

Ultimul mesaj transmis de delegația USR președintelui a fost cel legat de eventuala înaintare de grad la rang de general a colonelului Cătălin Paraschiv. Membrii USR au subliniat că până nu avem un rezultat al anchetei de pe 10 august nu se poate pune problema ca unii dintre actorii implicați in acest atac asupra cetatenilor să poată fi promovat.