Deputatul USR Iulian Bulai solicită audierea șefei TVR, Doina Gradea, în cadrul Comisiei pentru Cultură

Parlamentarul USR Iulian Bulai a solicitat astăzi, 25 octombrie, audierea directorului interimar al Societății Române de Televiziune, doamna Doina Gradea, în cadrul Comisiei pentru Cultură, arte, mijloace de comunicare în masă.

Motivul acestei solicitări are la bază anunțul făcut de directorul TVR privind contestarea în justiție a recentului raport al Comisiei de etică și arbitraj din TVR, forul profesional intern care supraveghează respectarea Statutului ziaristului. În documentul contestat, această comisie a constatat, printre altele, „incompatibilități și contradicții îngrijorătoare între comportamentul, modul de gândire și acțiune ale Președintelui-Director General și Directorului TVR1, pe de-o parte, și exigențele legale, regulamentare și procedurale valabile în serviciul public de televiziune, pe de altă parte“, ca și angajarea, de către doamna Gradea, a unui fost ofițer SRI, ca secretar al Comisiei de etică și arbitraj cu încălcarea regulamentelor privind selectarea personalului din subordinea Comisiei de etică și arbitraj.

„Astfel de acțiuni sunt alarmante și ridică o problemă reală în legătură cu atașamentul directorului interimar al SRTv nu doar față de independența jurnaliștilor (aspect sesizat de Comisia de etică și arbitraj), ci și față de legislația în vigoare și mecanismele de control intern ale Televiziunii publice, menite să asigure furnizarea profesionistă și echidistantă a acestui serviciu”, a precizat deputatul USR Iulian Bulai.

Solicitarea de audiere a directorului SRTv Doina Gradea este a patra pe care deputatul USR Iulian Bulai o transmite președintelui Comisiei pentru Cultură din Camera Deputaților, al cărei membru este. Precedentele trei solicitări au fost transmise tot în urma unor subiecte controversate și intens mediatizate, respectiv difuzarea interviului cu fugarul urmărit internațional Sebastian Ghiță, stabilirea componenței delegației TVR la Eurovision sau scandalul legat de dezvăluirile jurnalistului Dragoș Pătraru.