O instituție capturată de PSD și-a asumat oficial politica intimidării presei

O instituție capturată de PSD și-a asumat oficial politica intimidării presei

Uniunea Salvați România se opune renumirii doamnei Ancuța Opre în funcția de președintă a Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP). USR consideră că este o răsplată pentru felul în care dumneaei a folosit instituția și a exercitat presiuni asupra jurnaliștilor de la RISE Project în urma dezvăluirilor privind dosarul TelDrum.

Într-o discreție suspectă, doamna Ancuța Opre a fost audiată în Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunității și validări a Senatului, alături de Florin Ioan Zamfir, pentru funcțiile de președinte și, respectiv, vicepreședinte ai ANSPDCP.

“Partidul Social Democrat pare să fi confiscat asumat și Autoritatea pentru Supravegherea Prelucrării Datelor cu Caracter Personal din moment ce până și convocarea ședinței pentru audieri s-a realizat duminică la ora 19, în condiții cel puțin suspecte. Reprezentanții PSD sperau ca presa să rateze acest moment, iar senatorii să se prezinte nepregătiți. Nu am avut la dispoziție nici măcar numele celor propuși în funcție. Însă acestea sunt detalii, iar în ultimii doi ani ne-am obișnuit cu o astfel de abordare deloc transparentă din partea Puterii”, transmite George Edward Dircă, președintele Comisiei pentru constituționalitate și membru al Comisiei juridice.

În timpul audierilor, senatorul USR George Dircă a solicitat explicații privind notificarea trimisă de ANSPDCP către jurnaliștii RISE Project, precum și la amenințarea cu o amendă de 20 de milioane de euro în cazul în care nu dezvăluie sursa informațiilor din așa-numitul TeleormanLeaks. Însă Ancuța Gianina Opre, persoană urmărită penal de procurorii DNA într-un dosar ANRP, a arătat încă o dată cum PSD folosește ANSPDCP în interes de partid.  

Întrebată de cazul Rise Project și despre notificarea-amenințare trimisă jurnaliștilor, doamna Oprea s-a dovedit incapabilă să facă diferența dintre viața privată a unei persoane și dreptul presei de a publica informații despre persoane de interes public. De asemenea, în timpul audierii a demonstrat că nu are cunoștințe nici despre jurisprudența CEDO și nici nu poate înțelege dreptul legitim al publicului de a fi informat cu privire la fapte și persoane de interes public.

USR nu acceptă ca ANSPDCP să devină încă un instrument politic, alături de ANAF, și să hărțuiască instituțiile de media care nu sunt aservite PSD, lucru care este pe deplin previzibil în cazul în care Ancuța Opre va fi numită președintă a acestei instituții.