Dan Barna: Vom avea o Preşedinţie a Consiliului UE fără mize

Dan Barna: Vom avea o Preşedinţie a Consiliului UE fără mize

Liderul grupul USR Dan Barna a ținut, miercuri, un discurs în Parlament despre prioritățile Preşedinţiei României la Consiliul UE.

Discursul integral:

Vom începe 2019 cu un moment de importanţă istorică. Preluăm în premieră Preşedinţia rotativa a Consiliului UE. Este unul din acele evenimente cu care te întâlneşti doar de câteva ori în viaţă. Momentul ar trebui să fie pentru Romania o demonstraţie de competenţă şi de ataşament faţă de valorile europene. Ar trebui să aratam lumii că inaintam ireversibil pe calea integrării europene şi că ne putem asuma oricând, fără emoţii, o responsabilitate atât de mare.

Din păcate, însă, avem emoţii. Mai mult, le dam emoţii partenerilor noştri şi Uniunii Europene. Suntem într-un moment în care, din cauza unei grupări care domină astăzi majoritatea parlamentară şi guvernamentală, România a devenit un mare semn de întrebare. Asta pentru că în ţara noastră sunt puse sub semnul întrebării: independenţa sistemului judiciar, respectarea statului de drept şi însuşi viitorul nostru european.

Am ajuns să vorbim despre asta pentru că celor de la PSD şi ALDE le pasă doar de interesul personal al unor corupţi care nu vor altceva decât să îşi scape pielea. Trebuie să înţelegeţi. Măcar acum. Că o asemenea conduită nu îşi are locul într-un stat european şi mai ales nu în fruntea Uniunii Europene.

Degeaba ne dă doamna Dăncilă asigurări peste asigurări şi degeaba vorbim de priorităţile Preşedinţiei României la Consiliul UE. Vorbim abia astăzi despre președinția României după ce am ajuns la al treilea ministru delegat pentru afaceri europene şi după ce rolul exact al Prim-ministrului în organizarea Preşedinţiei nu este deloc clar. 

Dincolo de acest document, despre dimensiunea parlamentară a Preşedinţiei când aveţi de gând să vorbim serios? Nici până la această oră nu s-au organizat dezbateri reale, consultări profesioniste şi nici sesiuni de informare pentru parlamentari şi pentru public.. şi mai sunt doar 3 săptămâni până la debutul mandatului României.

Să spunem lucrurilor pe nume! Nu suntem pregătiţi la nivel politic şi nu suntem pregătiţi nici la nivel tehnic, iar în termeni de logistică şi infrastructură, doar o minune ne va putea ajuta să facem faţă provocărilor. Din cauza voastră, domnilor de la PSD şi ALDE, din cauza voastră doamnelor şi domnilor din Guvern, România nu doar că va rata o oportunitate istorică, dar o va transforma într-o imensă vulnerabilitate!

Degeaba ne vorbiţi astăzi de asumarea unor priorităţi ale Preşedinţiei României la Consiliul UE. Este foarte clar că nici nu le înţelegeţi.

Vorbiţi de coeziune! Dar cum să poţi pretinde coeziune când arăţi dispreţ total pentru statul de drept şi pentru valorile comune europene?

Vorbiţi de şanse egale? Vă referiţi oare la lipsa şanselor şi oportunităţilor cu care românii se confruntă în fiecare zi?  

Vorbiţi despre convergenţă și conectivitate! Însă filosofia dumneavoastră este izolarea în care aţi aruncat ţara.

Pentru dumneavoastră, Preşedinţia se va reduce la furnizarea unor servicii de protocol şi organizare de evenimente şi multe cuvinte goale pe hârtie.
Doamnelor şi domnilor,

În toate discuţiile cu oficiali ai statelor care au deţinut până acum preşedinţia Consiliului UE ni s-a arătat cât de serios au tratat perioada de pregătire; cât de mult au investit în pregătirea personalului sau în infrastructura necesară. Toate aceste state s-au concentrat pe negocieri intense atât cu partenerii europeni, cât şi cu factorii interni, de la întregul spectru politic, la lumea academică şi societatea civilă.

În România nu s-a întâmplat şi nu se întâmplă nimic!  

Este paradoxal! Românii sunt printre cei mai pro-europeni cetăţeni din Uniunea Europeană, însă au ghinionul să fie conduşi de unul din cele mai anti-democratice şi anti-europene guverne din Europa!

Din păcate, ştim ce se va întâmpla. Vom avea o Preşedinţie fără mize, fără ţinte asumate, un organism care va funcţiona permanent în stare de avarie.

Sunteţi unici. Nimeni nu a mai făcut într-un timp atât de scurt, atât de mult rău propriului popor! Treziţi-vă până nu distrugeţi România de tot!