USR îl somează pe președintele CNSAS să respecte legea

USR îl somează pe președintele CNSAS să respecte legea

Uniunea Salvați România îl somează pe președintele CNSAS, Constantin Buchet, să respecte legea în privința verificărilor pentru procuroarele nominalizate de ministrul justiției pentru funcții de conducere.

Președintele Klaus Iohannis este îndreptățit să refuze numirea procuroarei Adina Florea la conducerea DNA, în condițiile în care Tudorel Toader și acoliții PSD din alte instituții publice nu respectă procedurile legale. 

Scrisoarea pe care președintele CNSAS Constantin Buchet a trimis-o CSM cu privire la verificările pentru procuroarele nominalizate pentru funcții de conducere este ilegală. Conținutul scrisorii nu a fost discutat într-o ședință de Colegiu și nu a avut loc un vot, așa cum prevede legea, președintele Constantin Buchet s-a substituit Colegiului. 

USR atrage atenția că scrisoarea NU poate ține locul unei adeverințe, Colegiul în cvorum este singurul organism care poate genera legal un astfel de răspuns la solicitarea CSM. Mai grav este că domnul Constantin Buchet a stabilit că Adina Florea nu a colaborat cu Securitatea doar pe baza scrisorilor de la servicii, ceea ce este ilegal din mai multe motive: legea CNSAS precizează clar procedura și cerințele obligatorii, iar conținutul răspunsurilor de la foștii deținători nu este public, el fiind transmis, la cerere, doar instanțelor de judecată, când situația o impune.

Uniunea Salvați România atrage atenția că CNSAS este în prezent într-un blocaj instituțional din cauza președintelui Constantin Buchet.

Ședința în care urma să se analizeze adeverința procuroarei Adina Florea urma să aibă loc astăzi, 10 ianuarie, dar nu s-a ținut, iar șase membri din colegiu i-au transmis o scrisoare președintelui CNSAS în care îi cer să clarifice viciile de procedură și până atunci să nu pună pe ordinea de zi avizul pentru Adina Florea.