USR a cerut Camerei Deputaților anchetarea activității CNA

USR a cerut Camerei Deputaților anchetarea activității CNA

USR a înaintat astăzi Biroului permanent al Camerei Deputaților cererea de constituire a unei comisii speciale de anchetă privind activitatea Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) în perioada 2018-2019, modul de aplicare și respectare a prevederilor legale, a neutralității politice, proporționalității și individualizării sancțiunilor acordate de către Consiliu. Cererea a fost semnată și de deputați ai Partidului Liberal.

În ultimul an, CNA a sancționat în mod disproporționat emisiunile critice la adresa unor acțiuni ale autorităților publice, cum ar fi intervenția împotriva manifestanților de la protestul din 10 august 2018, sau ale coaliției la putere, cum ar fi Codul de procedură penală sau mitingul organizat de PSD în vara anului trecut. Punctul culminant al acestor inițiative punitive l-a reprezentat suspendarea emisiei unui important post național de știri, o decizie extrem de gravă, nemaiîntâlnită în ultimii ani. Pentru USR, libertatea presei și neamestecul politic în activitate instituției de control al audiovizualului sunt fundamentale, iar instituirea unei comisii speciale care să ancheteze acțiunile Consiliului este singura modalitate de a ne asigura că CNA încă servește drept garant al interesului public, și al unor interese partinice paralele.

„Avem certitudinea că CNA a dat postului Realitatea TV o sancțiune cu totul excepțională, suspendarea emisiei, care a născut o mare emoție în spațiul public – având în vedere că era vorba despre transmisiunea în direct a protestului din 10 august 2018. Avem și certitudinea unor întârzieri majore în analiza sesizărilor și monitorizărilor, ceea ce ne face să ne punem întrebări despre eficiența sancționării derapajelor din media, adică a felului în care CNA își face treaba, își îndeplinește misiunea. Este inadmisibil ca soluționarea unei sesizări să dureze între trei luni și jumătate de an, inclusiv atunci când e vorba de încălcarea demnității și a vieții private ale unui cetățean obișnuit. Și vrem să aflăm dacă CNA nu acționează la comandă politică, vrem să ne asigurăm că nu e vorba de cenzurarea presei și să oprim toate aceste abuzuri”, a declarat deputatul USR Iulian Bulai, membru în Comisia de cultură, arte, mijloace de comunicare în masă a Camerei Deputaților.