Senator Dan Lungu: La Hîrlău, noroaiele nu se văd din cauza gunoaielor

Senator Dan Lungu: La Hîrlău, noroaiele nu se văd din cauza gunoaielor

Echipa Filialei Uniunea Salvați România (USR) Hîrlău, alături de Senatorul USR Dan Lungu, reacționează la declarațiile Premierului Viorica Dăncilă care, luni, la cea de-a XXII-a sesiune ordinară a Adunării generale a Asociației Comunelor din România, a afirmat că „a scos țara din noroaie”. La Hîrlău, noroaiele nu se văd din cauza gunoaielor.

Conducerea filialei USR Hîrlău este asigurată de președintele Liviu Neculai Ponor și de vicepreședinții Mara Silion și Adrian Goța. Aceștia atrag atenția asupra mizeriei din oraș, a incapacității autorităților de a gestiona deșeurile menajere, dar și a stilului lipsit de transparență și agresiv al instituțiilor, când li se cere socoteală de către cetățeni.

Una dintre principalele probleme identificate este, conform reprezentanților filialei locale, neputința autorităților de a gestiona deșeurile menajere ale comunității. Astfel că, din ce în ce mai multe gunoaie ajung zilnic să fie depozitate în zone deschise circulației publicului larg, printre acestea numărându-se zona Dealul Viilor, Gara Hîrlău și împrejurimile ei sau zona cimitirelor din orașul Hîrlău. Prin urmare, drumul dintre oraș și Cimitirele Evreiesc și Orășenesc s-a transformat, în ultimele luni, într-o adevărată groapă de gunoi. Acest lucru este și urmarea faptului că în zonă există o clădire care, deși în trecut a aparținut Companiei Naționale de Căi Ferate Române, a fost dată ulterior în folosință unui număr de aproximativ 40 de persoane de către fosta conducere a orașului Hîrlău. Clădirea în cauză nu este dotată cu utilități, este racordată abuziv la rețeaua publică de iluminat și este lipsită de vreun sistem de canalizare, iar locuitorii acesteia participă și ei, neavând alte metode de depozitare a deșeurilor menajere, la poluarea zonei. „Deplângem situația dezastruoasă de gestionare a deșeurilor pe raza acestui oraș; o situație tragică și disperată a tuturor locuitorilor, una care nu face cinste unui oraș european în perioada în care la președinția Consiliului Uniunii Europene se află tocmai țara noastră”, a declarat Liviu Neculai Ponor, președinte al filialei USR Hîrlău.

Deși membrii filialei au încercat, încă din luna septembrie, să contacteze societatea EcoSalubris Hîrlău, resposabilă de serviciile de salubrizare, și au trimis solicitări reprezentanților Primăriei Hîrlău, situația încă nu s-a schimbat. „În luna februarie am cerut Primăriei Hîrlău, printr-o solicitare, contractul și Hotărârea de Consiliu Local – întrucât niciuna dintre ele nu era publică, pe site-ul insituției. L-am chemat personal chiar și pe viceprimar; acesta a ridicat din umeri și a spus că nu sunt fonduri pentru rezolvarea acestor lucruri”, a menționat Adrian Goța, vicepreședinte al filialei. Acesta a mai adăugat și că lipsa de clarviziune, de transparență, de gestionare a fondurilor și de competență managerială – toate au dus la situația de astăzi, în care deșeurile sunt pasate, pur și simplu, dintr-un loc în altul, unele terenuri devenind adevărate bombe ecologice care pun în pericol sănătatea tuturor locuitorilor. „Mai grav este însă faptul că în anul 2018 încă se încearcă pasarea responsabilităților și se aplică «metoda pumnului în gură» celor care încep să ia atitudine împotriva acestor aspecte deosebit de grave. Îi asigurăm pe cetățeni că vom lupta cu toate aceste grave nereguli și că, în continuare, ne vom adresa organelor abilitate, până în momentul în care aceste situații aberante vor fi rezolvate. Facem totodată încă un apel la bunăvoința autorităților locale pentru a primi un răspuns oficial și clar solicitărilor noastre și pentru rezolvarea de urgență a acestei probleme”, a declarat Adrian Goța.

Alături de  zonele de circulație suprasaturate de mizerii și grămezi de gunoi, prezența masivă a câinilor comunitari comunitari reprezintă o altă mare problemă.

Eu cred că doamna prim ministru habar n-are pe ce lume trăiește. O invit sa-si pună cizmele de cauciuc și să coboare la realitate. Nu, n-a scos România din noroaie, ci doar a pus-o la pământ”, a declarat senatorul USR Dan Lungu. Urmare a declarației premierului, pe pagina de Facebook a USR Iași, reprezentanții filialelor din județul Iași au postat o serie de fotografii care înfățișează situația deplorabilă a drumurilor din Zona Industrială Iași, din Hîrlău și din comunele Bârnova, Valea Lupului, Focuri, Vlădeni, Ipatele și Bosia: https://www.facebook.com/usriasi/posts/2268041010116582?__tn__=-R