Textul moțiunii simple împotriva Ministrului Eugen Teodorovici

Textul moțiunii simple împotriva Ministrului Eugen Teodorovici

USR împreună cu PNL și PMP au depus, astăzi, o moțiune simplă împotriva ministrului Finanțelor Publice Eugen Orlando Teorodovici, intitulată “Lăcomia pesedistă subminează economia națională”, pentru a sancționa modul absolut catastrofal în care Guvernul României a conceput OUG114/2018, așa-numita “Ordonanța Lăcomiei”. Textul moțiunii va fi citit luni, 18 martie, în Parlament. 

 

Moțiunea simplă:

Lăcomia pesedistă subminează economia națională

Domnule Președinte al Camerei Deputaților,

Doamnelor și domnilor deputați,

Domnule Ministru al Finanțelor Publice,

Introducere

Ne-ați mințit, iar pentru asta trebuie să plecați din funcția de ministru al Finanțelor. Ne-ați amăgit că nu veți introduce taxe noi în România, și cu ce ne-am ales? Ați spus una și ați făcut alta. Măsurile adoptate prin OUG 114/2018 îi lovesc cel mai tare exact pe cei pe care dumneavoastră v-ați lăudat că vreți să îi apărați: consumatorii români.

Domnule ministru, la finalul anului trecut, România încă nu avea o proiecție de buget pentru anul 2019. Ministerul condus de dumneavoastră încă aduna, de pe unde mai putea, bani pentru a închide, târâș-grăpiș, bugetul pe anul 2018. Nu exista nicio prognoză publică despre veniturile și încasările pe anul 2019. Am văzut doar o poză în care câțiva politruci rupți de realitate zâmbeau și pretindeau că fac bugetul țării. Fără niciun calculator în față pentru a lucra sutele de pagini din buget.

În întâmpinarea bugetului ce avea să fie anunțat abia în februarie 2019, ați elaborat și ați semnat o infamă ordonanță de urgență cu consecințe dezastruoase – OUG 114/2018.

Vreți, cu lăcomie și tupeu, să puneți mâna pe banii românilor de la Pilonul 2 și să faceți pierduți banii munciți și obținuți cu trudă și sacrificii de cetățenii acestei țări, aruncându-i în găurile negre bugetare!

Și că tot veni vorba de lăcomie, ați ales să insultați contribuabilii la bugetul României numind taxa pe activele bancare, taxa pe lăcomie. Câtă lipsă de respect să ai, să taxezi într-una o economie care dă semne de picaj și tu sa fii cel care îi acuză pe ceilalți de lăcomie?

Vreți să transformați Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), din arbitrul pieței de energie, într-o pușculiță de partid de miliarde de euro, numai buni pentru interesele personale ale acestei guvernări. Același lucru vreți să îl faceți și cu Autoritatea Naţională de Administrare şi Reglementare în Comunicaţii din România (ANCOM).

În final, efectele nefaste se vor sparge tot în capul consumatorului român, care nu va înțelege cum se va modifica tariful la care el își va procura energia electrică, nu va înțelege de ce îi va fi din ce în ce mai greu să se mai împrumute la bănci și nu va înțelege de ce serviciile de telefonie și de utilități se vor scumpi dar nu se vor îmbunătăți.

Deja, ANRE a anunțat că tarifele de distribuție a energiei electrice vor crește de la 1 martie cu peste 2,5%. Companiile care vor fi taxate cu 2% vor merge să recupereze acești bani tot de la români cu girul instituțiilor statului! În plus, i-ați lăsat de izbeliște pe consumatorii vulnerabili și ei sunt primii care resimt impactul creșterilor de preț din energie!

Pe baza datelor domnului Ghizdeanu, ați proiectat un buget de stat pe o creștere economică nerealistă și ați promis niște cheltuieli disproporționate în raport cu cele mai optimiste estimări de venituri. Ați estimat o creștere economică de 5,5%, iar OUG 114/2018 ne va arunca direct în recesiune! Deja prognoza de creștere inițială a comisiei de prognoza a fost încălcată masiv. De la 6,1%, cat ni se promitea, INS ne comunică acum ca vom face abia 4%.

Ați destabilizat producția românească de cărbune, ați vulnerabilizat locurile de muncă din industria energetică autohtonă, ați periclitat securitatea energetică a României și ați distorsionat piața internă de gaze și de electricitate!

Ca urmare a OUG 114, România a devenit importator net de energie electrică în condițiile în care, înainte, era exportator. Aceste sunt consecințele OUG 114! Ați spus că este ordonanța lăcomiei? Nu, este ordonanța ticăloșiei și a prostiei!

Ați creat, având la bază această Ordonanță, un buget pe nevoile personale ale PSD-ului: stoarceți de resurse orice entitate, fie ea de la stat sau din mediul privat, pentru a avea acces la resurse financiare înainte de alegerile electorale din următorii doi ani.

Domnule Teodorovici, ați spus că OUG 114 are menirea de a asigura venituri consistente la bugetul României pentru ca românii să o ducă mai bine, dar ați trecut, în buget, încasări de zero lei și zero bani de pe urma acestei ordonanțe! Adică, mai pe românește, ați recunoscut că această Ordonanță este degeaba și că nu este în interesul acestei țări!

Ați vrut să pedepsiți „lăcomia” companiilor de-afară, dar primii pe care i-ați lovit, din cauza populismul ieftin de care ați dat dovadă, sunt companiile românești și pe românii care lucrează în ele. Bursa a avut cel mai puternic picaj de la criză și până în prezent iar angajații Complexului Energetic Oltenia, o companie românească care are un rol fundamental în asigurarea securității energetice a României, au intrat în grevă. De unde le veți da măririle de salariu dacă CEO a terminat anul trecut cu un minus de 930 de milioane de lei?

 

Ce face OUG 114?

Întâi de toate, OUG 114 a adus o serie întreagă de noi taxe și impozite în economia României. Aceste taxe au venit intempestiv pe final de an și au bulversat sectoare întregi de activitate care stau la baza economiei românești.

OUG 114 a introdus o taxă nouă pentru instituțiile bancare. Deși mai există taxe asupra activelor bancare și în alte țări, guvernul nu putea pur și simplu să copieze una dintre ele. Nu, guvernul României trebuia să inoveze pe seama românilor. Așa că, domnule Teodorovici, ați născocit o nouă taxă unică în lume. O taxă pe activele bancare, legată de dobânda interbancară. O taxă pe care băncile o vor pune în final tot în spatele românilor prin comisioane mai mari, dobânzi mai mici la depozite și mai mari la credite. Pentru că, în final, tot românii le plătesc pe toate.

OUG 114 desființează administratorii de pensii private prin a le cere să mai aducă încă 800 de milioane de euro pentru a funcționa în România. În condițiile în care acestea nu își asumă niciun risc suplimentar și majoritatea investițiilor lor sunt în titluri de stat.

OUG 114 introduce o taxa noua pentru companiile din energie. 2% din cifra de afaceri. Atenție, din cifra de afaceri! Asta doar în teorie, deoarece în realitate taxa aceasta va fi suportată tot de consumatorul român!

Tot în energie, ați revenit la prețul plafonat la electricitate și la gaze. Adică la prețurile stabilite din pix de politicieni și de funcționarii din ANRE. Ați supra-birocratizat tot acest proces, punând în pericol securitatea aprovizionării cu energie a consumatorilor români! Practic, oferiți un preț subvenționat celor cu posibilități financiare, iar cei cu venituri mici devin și mai săraci, gradul de confort din locuințele lor rămânând la nivelul perioadei comuniste sau chiar mai rău.

Pentru cei din din industria telecomunicațiilor, OUG 114 înseamnă o taxa între 2% și 4% din cifra de afaceri. Creșteți povara fiscală asupra activității din aceste sectoare, a căror activitate depinde de investiții masive pentru a ține pasul cu inovația și a oferi clienților cele mai bune servicii. Vom deveni codași într-unul dintre puținele domenii în care România era printre primele din lume, și anume Internetul.

 

Care au fost efectele OUG 114?

De curând, consilierul premierului, domnul Darius Vâlcov, eminența cenușie a programului economic al PSD și un condamnat de Înalta Curte la opt ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență, a anunțat public că OUG 114 nu va suferi schimbări.

Vă mai aduceți aminte cum s-a resimțit pe Bursa de la București primul efect al acestei Ordonanțe? Foarte dur: două dintre cele mai mari bănci din România au pierdut aproape 800 de milioane de lei din capitalizare în primele ore de tranzacționare după anunțul domnului Vâlcov! Odată cu scăderea bursei au scăzut și sumele acumulate în fondurile private de pensii pe numele tuturor salariaților din România.
Taxa pe active bancare înseamnă comisioane mai mari, dobânzi mai mici la depozite și mai mari la credite. Iar lucrul acesta se va vedea în curând. Taxa pe lăcomie este, de fapt, o naționalizare mascată a Pilonului 2!

Ordonanța aceasta înseamnă și pierderea locurilor de muncă! I-ați silit pe investitorii din România să sisteze proiecte strategice pentru această țară iar cea mai mare investiție din Marea Neagră a fost amânată!!

Nu v-ați gândit că plafonarea prețurilor gazelor naturale și taxa de 2% pe cifra de afaceri lovesc din plin în securitatea energetică a României și fac ca țara noastră să fie nevoită să importe mai multe gaze rusești? Sau, poate, că acesta era planul dumneavoastră de la bun început? Un cadou frumos pentru Gazprom, cu alte cuvinte!

Iar apoi, plafonarea prețului gazelor la producător nu-i ajută nici pe oameni să plătească un preț mai mic la energie și nici pe companiile furnizoare să investească în proiecte de extindere a infrastructurii. Am văzut deja că furnizorii de electricitate au mers la reglementatorul pieței, ANRE, și au cerut deja ca acest preț să crească pentru a-și acoperi costurile. Cu 2,5%! Urmează creșterea prețurilor la gazele naturale pentru români, după același principiu, domnule Teodorovici?

OUG 114 a fost încă un exemplu negativ de impredictibilitate fiscală, de lipsă de viziune și de consultare cu mediul de afaceri. Mediul de afaceri din România a ajuns în ultimii ani să fie mai preocupat de riscurile politice și de noile reglementări care pot apărea peste noapte decât de extinderea în regiune sau creșterea competivității.

Multe firme caută deja să fugă legal de efectele Ordonanței. Potrivit datelor de la Oficiul Național al Registrului Comerțului, peste 2.000 de companii cu activitate în construcții au solicitat schimbarea codului CAEN în prima lună a anului 2019.

În perioada decembrie 2018 – ianuarie 2019, leul s-a depreciat cu aproape 10 bani. La nivel de economie de țară, datoria externă a României a crescut cu peste 9 miliarde de lei ca urmare a acestor fluctuații. Într-o singură lună, PSD ne-a îndatorat cu încă 450 lei, pe cap de locuitor.

Companiile din telecomunicații au anunțat ca nu vor mai dezvolta rețele 5G din cauza noilor taxe impuse prin OUG 114. Acest lucru va împiedica dezvoltarea comunicațiilor în România și va da un handicap țării noastre în locul în care ea are un avantaj comparativ față de alte țări. România este acum pe lista scurtă a țărilor cu progrese în ceea ce privește rețeaua 5G. Această taxă este atât de împovărătoare, încât companiile de telefonie nu vor mai avea bani să susțină investițiile pentru astfel de inovații.

Care au fost reacțiile la OUG 114?

Comitetului Național de Supraveghere Macroprudențială din cadrul BNR consideră că acest OUG afectează negativ întreg sectorul bancar al României și au cerut abrogarea acestui OUG.

Ministerul Energiei a cerut amânarea implementării măsurilor acestui OUG cu un an, după ce a semnat cot la cot cu Ministerul Finanțelor acest act normativ.

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și International Finance Corporation, divizie a Băncii Mondiale, au formulat o scrisoare comună își prezintă îngrijorările cu privire la adoptarea schimbărilor aduse de acest OUG.

Banca Centrală Europeană a transmis autorităților române că nu au respectat obligația de a o consulta în prealabil atunci când au adoptat OUG 114, încălcând prevederile art. 127 din Tratatul UE și decizii ale Consiliului.

O companie din domeniul exploatării gazelor naturale a anunțat amânarea investițiilor din Marea Neagră și și-a micșorat investițiile planificate pentru anul 2019 iar o alta a lăsat de înțeles că va acționa România la Curtea de Arbitraj!

Asociațiile oamenilor de afaceri din România precum Coaliția pentru Dezvoltarea României și Romanian Business Leaders, cât și alte federații patronale locale și europene avertizează despre riscurile de pierderi din economie pe care acest OUG le va aduce, argumentând nevoia de abrogare urgentă a acestei ordonanțe.

50 de profesori de la facultățile de economie din România cer Guvernului renunțarea la OUG 114.

În paralel cu toate acestea, un studiu independent anunță că jumătate dintre companiile care vor fi afectate de acest OUG intenționează să sesizeze Comisia Europeană sau instanțele locale.

Stimate domnul ministru Teodorovici, dacă avertismentele acestor autorități din societatea românească vi se par de ignorat, haideți să ne uităm și peste cifrele reale.

Concluzie

Domnule ministru, având OUG 114 ca piatră de temelie, ați elaborat un buget cu multe semne de întrebare. În realitate, avem în față un buget care nu este al României, nu este unul pentru români, ci este o creație a unui grup restrâns de indivizi care și-au pus interesele personale mai presus de cele ale acestei țări.

Domnule Teodorovici, sunteți primul ministru al Finanțelor din lumea aceasta cu datorii la bănci și care se folosește de funcția sa pentru a semna o lege împotriva băncilor! Domnule ministru, ați dat vina pe capitalul străin pentru insuccesele guvernării PSD-ALDE, dar OUG114 a lovit exact în cele mai profitabile companii românești!

Domnule Ministru, ați luat parte, alături de domnul Ion Ghizdeanu, președintele Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză și de domnul Darius Vâlcov, consilierul doamnei premier Viorica Dăncilă, la distrugerea economiei românești! Sunteți groparul capitalului românesc și ați împins această țară spre sărăcie!

Abrogați și apoi plecați!