Ministrul Petre Daea se laudă cu proiectele corporațiilor străine

Ministrul Petre Daea se laudă cu proiectele corporațiilor străine

Deputatul USR Silviu Dehelean, membru al Comisiei juridice și secretar al Camerei Deputaților, oferă publicității răspunsul primit de la ministrul Agriculturii, domnul Petre Daea, ca urmare a unei interpelări pe tema importurilor de produse agroalimentare care depășesc cu mult exporturile. Ministrul Daea nu doar recunoaște că balanța comercială cu produse agroalimentare a României este deficitară, dar își și asumă ca merite proiecte derulate de companiile private prin lanțurile de hypermarketuri.

Când domnul ministru Petre Daea mișună prin țară, pe la târguri și serbări câmpenești, se ambiționează să transmită jurnaliștilor prezenți iluzia unei agriculturi de succes. În realitate, însă, dincolo de aparițiile mai degrabă comice ale ministrului prin lanurile de grâu sau rapiță, cifrele ne demonstrează că România are o balanță de export-import negativă chiar și în agricultură.

În 2018, balanța comercială cu produse agroalimentare a României a fost deficitară, recunoaște ministrul Petre Daea în răspunsul oficial primit de la Ministerul Agriculturii, adăugând manipulator că situația se datorează creșterii veniturilor populației. Oricât de straniu ar suna, pentru Petre Daea, balanța negativă este efectul îmbogățirii populației. Românii, în plină creștere a veniturilor, ar fi consumat tot mai mult și tot mai exotic, motiv pentru care importurile ar fi crescut exponențial, susține Daea, care indică astfel un vinovat pentru raportul export-import deficitar: românul cu gusturi rafinate.

În altă ordine de idei, domnul ministru Daea trece în revistă, în același răspuns oferit, o serie de „programe speciale” destinate echilibrării balanței comerciale. Dintre acestea, în total patru la număr, domnul Daea prezintă și programul „Filiera calității”, un proiect inițiat, derulat și susținut de o companie privată străină. Corporațiile străine, până nu de mult, în epoca Dragnea a Partidului Social Democrat, principalul adversar al României, îi fac acum treaba domnului Daea. De fapt, domnul ministru ne amintește că aceeași companie străină a derulat programe similare începând cu anul 2008.

În tot acest timp, domnul Daea nu ne-a invitat decât sa alegem oaia și să combatem cormoranul”, a declarat deputatul Dehelean.