USR va adera la partidul liberal european ALDE

USR va adera la partidul liberal european ALDE

Comitetul Politic al USR, reunit sâmbătă la București, a aprobat cu un vot covârșitor aderarea Uniunii Salvați România la partidul Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), partid care promovează valori liberale și democrate în Europa. Aderarea la partidul european ALDE constituie un pas firesc în contextul în care USR a participat la fondarea noului grup politic din Parlamentul European Renew Europe.

Decizia de aderare a fost luată cu 82 de voturi „pentru”, niciun vot „împotrivă” și 4 abțineri.

După ce am contribuit la formarea unui grup parlamentar nou, al treilea ca mărime din Parlamentul European, USR aderă la partidul european ALDE, pentru că împărtășim valori și idei comune și pentru că doar în acest mod, în perspectiva unor negocieri politice care vor excede cadrul Parlamentului European, vom putea împinge subiecte care țin atât de interesul României, cât și de cel al USR. Vom putea participa la elaborarea politicilor familiei politice și vom avea susținere pentru a ne promova, vom beneficia de schimburi de bune practici în domenii cum ar fi managementul campaniilor. Vom beneficia de training-uri și sprijin metodologic prin diferitele organizații sau fundații care depind de partid sau sunt aliate acestuia. Totodată, calitatea de membri într-un partid european precum ALDE Europe va permite o aliniere a partidelor componente pe subiecte externe sau europene de interes, un exemplu în acest sens fiind un eventual sprijin pe subiecte privind Republica Moldova”, a declarat președintele USR, Dan Barna.

În ALDE Europe sunt 67 de partide membre și câteva mii de membri individuali din țări de pe întreg cuprinsul Europei.

ALDE Europe are o puternică rețea de reprezentare la nivel european: 108 eurodeputați din grupul Renew Europe, a treia cea mai mare forță politică din Europa, iar în prezent 5 din 28 de comisari europeni reprezintă ALDE Europe. Nu în ultimul rând, șase din actualii prim-miniștri din state membre UE aparțin partidelor membre ALDE.