Rusia revine în Consiliul Europei cu sprijinul PSD

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a votat ieri, 24 iunie, o rezoluție privind revenirea Rusiei ca membru cu drepturi depline. Printre cei care au votat pentru această revenire se numără reprezentantul PSD la APCE, deputatul Gheorghe-Dinu Socotar.

Rusia nu mai fusese reprezentată la Consiliul Europei (CoE) după ce, în urma reacțiilor Consiliului în fața agresiunii din Ucraina și a anexării Crimeii, Moscova refuzase să-și achite obligațiile financiare.

Reprezentanții Poloniei, ai Țărilor Baltice, ai Ucrainei și Georgiei au votat împotriva readmiterii Rusiei. Reprezentantul USR la APCE, deputatul Iulian Bulai, a votat de asemenea contra, însă PSD nu a dorit ca România să se alieze cu celelalte țări din Est. „Am încercat să oprim tăvălugul rusesc, nu am reușit. Din delegația Rusiei care revine la APCE cu sprijinul PSD fac parte și patru parlamentari suspecți de crime de război în Ucraina“, transmite deputatul USR Iulian Bulai.

Uniunea Salvați România consideră că Federația Rusă nu poate fi primită în rândul unei organizații a statelor de drept, menită să apere democrația, în condițiile în care Rusia nu respectă niciuna dintre cele șapte rezoluții ale CoE la adresa ei, continuă să ocupe Peninsula Crimee, teritorii din Georgia şi să menţină starea de conflict îngheţat în regiunile Transnistria şi Nagorno Karabakh, nu se angajează să respecte libertatea de expresie și drepturile minorităților, ține în închisori deținuți politici și interferează cu procesele electorale democratice din alte țări.

Având în vedere implicațiile votului PSD, în favoarea Rusiei, USR atrage atenția că o astfel de poziție, la nivelul Consiliului Europei, afectează interesele regionale ale României și poate avea urmări negative pentru țara noastră pe termen lung. De asemenea, USR solicită Partidului Social-Democrat explicații publice privind votul dat de reprezentantul său și asumarea riscurilor pe care le presupune pentru România.