USR contestă aprobarea Codului Administrativ prin OUG 

USR contestă aprobarea Codului Administrativ prin OUG 

Uniunea Salvați România consideră că adoptarea Codului Administrativ va contribui și mai mult la baronizarea administrației la nivel local și la deteriorarea actului administrativ. Situația este cu atât mai gravă cu cât Executivul PSD-ALDE adoptă Codul Administrativ prin ordonanță de urgență și total netransparent, fără ca măcar să fie adusă la cunoștința publicului forma intrată în ședința de Guvern. Semnele de întrebare sunt cu atât mai îndreptățite cu cât forma inițială dorită de PSD-ALDE și trecută prin Parlament cu ignorarea amendamentelor opoziției, a fost declarată neconstituțională de CCR.

Codul Administrativ, pe care Guvernul Dăncilă îl adoptă în ședința de azi, conține o serie de prevederi controversate, printre care introducerea pensiilor speciale pentru aleșii locali, aprobarea proiectelor care vizează administrarea patrimoniului cu majoritate absolută (jumătate plus unu din numărul consilierilor în funcție), față de două treimi cât era până acum, mutarea răspunderii pentru actele administrative ilegale de la primari către funcționarii publici.

Practic, odată aprobată OUG pe Codul administrativ, toți primarii, viceprimarii, șefii de CJ-uri și adjuncții lor, aleși din 1992 încoace, vor beneficia de pensii speciale, care vor depăși jumătate din indemnizațiile acum în plată, indemnizații care, tot prin grija PSD-ALDE față de baronii locali, au ajuns la peste 15.000 de lei pe lună.

Codul administrativ este, totodată, folosit de PSD și ALDE pentru a netezi drumul spre funcții publice de înaltă demnitate – premier și ministru – condamnaților penali reabilitați, dar și pentru liniștea funcționarilor publici trimiși în judecată, care nu vor mai fi suspendați din funcție. Lucru evident neconstituțional, după cum a decretat CCR în februarie 2018, la încercarea anterioară a PSD și ALDE de a-i scăpa de sancțiune pe funcționarii publici trimiși în judecată.

De asemenea, pentru a-și asigura un avantaj în disputele politice, Guvernul PSD-ALDE folosește Codul administrativ pentru a introduce obligația pentru președinte de a se pronunța în termen de maximum 10 zile asupra propunerii de numire a unui ministru.

Orice formă de codificare a dreptului administrativ trebuie să fie opera exclusivă a Parlamentului României, ca unică autoritate legiuitoare a țării, astfel încât conținutul normativ al actului de legiferare să fie rezultatul dezbaterilor parlamentare, în mod transparent și democratic. Chiar dacă, prin acest OUG, PSD îşi aserveşte administraţia publică, USR va construi o administraţie curată, profesionistă şi care serveşte cetăţenii. Era bine să fi avut un Avocatul Poporului care să nu facă jocul infractorilor. Era bine să fi avut şi un prim-ministru care să nu hrănească o caracatiţă politică din administraţia publică. Era bine să fi avut o clasă politică responsabilă, integră şi competentă. Din păcate, PSD nu a învăţat nimic din alegerile din 26 mai. Din fericire, urmează alte runde de alegeri”, declară senatorul USR Florina Presadă.

Nu în ultimul rând, prin adoptarea Codului administrativ prin OUG, Guvernul Dăncilă îi ignoră total pe partenerii sociali, în condițiile în care Consiliul Economic și Social a avizat negativ proiectul de OUG, iar sindicatele din Administrație și specialiștii în drept administrativ au solicitat insistent să nu fie adoptată OUG, iar premierul să convoace părțile implicate la discuții.