Avocatul Poporului va fi al PSD-ALDE, nu al românilor

Votul majorității coagulate în jurul PSD o instalează în funcția de Avocatul Poporului pe Renate Weber, până mai ieri europarlamentar și membru ALDE, și dovedește că trocul politic este mai presus de principii și de interesul românilor. Votul dovedește și că unele partide care încearcă să se prezinte publicului ca fiind în opoziție cu PSD tranzacționează o funcție esențială pentru bunul mers al democrației contra beneficii personale și de partid.

Încă o dată, PSD și ALDE, alături de partenerii lor conjuncturali, dovedesc că nu au înțeles nimic din votul românilor de pe 26 mai. Nu poți să instalezi în funcția de Avocatul Poporului o persoană care a dovedit, prin poziționările sale din ultimii doi ani, că susține mutilarea legilor Justiției, înființarea Secției speciale, adoptarea de OUG-uri care să ducă la revizuirea sentințelor definitive și alte asemenea grozăvii menite să-i apere pe penali și să blocheze, cu orice cost pentru România, Justiția. Nu poți să preferi unui om integru, profesionist și cu anvergură morală, cum este Peter Eckstein Kovacs, un politruc care a rămas fără slujbă la Bruxelles, un politician care a rostogolit în spațiul public una din temele preferate de propagandă ale Kremlin-ului. Vom avea în continuare un Avocatul Poporului care numai al poporului nu este, iar la conducerea ANRE ajunge cel care până mai ieri a fost secretarul general al PSD, domnul Marian Neacșu. Trocul politic a fost încă o dată mai presus”, a declarat președintele USR, Dan Barna.

Propunerea fostului senator UDMR Peter Eckstein Kovacs pentru funcția de Avocatul Poporului, formulată de Uniunea Salvați România, s-a bucurat de susținerea reprezentanților societății civile și a fost susținută, în final, doar de USR, PNL, UDMR și minoritățile naționale.

Renate Weber ajunge Avocatul Poporului după ce ALDE, cu Renate Weber în fruntea listei, a obținut puțin peste 4% la alegerile din 26 mai și a ratat intrarea în Parlamentul European. Se pune, ca atare, problema legitimității doamnei Renate Weber ca Avocatul Poporului, dacă românii nu au creditat-o suficient pentru a-i acorda votul lor.

USR își exprimă îndoieli serioase cu privire la modul în care va apăra Renate Weber interesele românilor, în contextul în care PSD-ALDE continuă să legifereze în domenii esențiale prin ordonanțe de urgență adoptate total netransparent. Cel mai recent exemplu: ordonanța de urgență pe Codul administrativ, care acordă numeroase privilegii baronilor locali, inclusiv pensii speciale, deși a fost avizată negativ de Consiliul Economic și Social și există serioase semne de întrebare cu privire la constituționalitatea ei.

De asemenea, USR a votat împotriva numirii lui Marian Neacșu în conducerea ANRE, agenție care se ocupă printre altele de facturile la gaze ale românilor. Marian Neacșu nu are pregătirea și competențele pentru a ocupa această funcție, obținută fără audiere în comisiile de specialitate, dar și mai grav are o condamnare definitivă la șase luni de închisoare cu suspendare, pentru că și-a angajat fiica, nelegal, la cabinetul parlamentar. Adică, pe bani publici.

USR îi solicită doamnei Renate Weber, în proaspăta ei calitate de Avocatul Poporului, să-și dovedească buna credință și să atace la Curtea Constituțională OUG-ul pe Codul administrativ. În caz contrar, va lăsa România la mâna baronilor și va confirma faptul că nu este decât Avocatul PSD-ALDE.