Uniunea Salvați România cere demisia președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Răzvan Vulcănescu, pentru dezastrul provocat de blocarea, timp de 18 zile, a sistemului care gestionează funcționarea cardurilor de sănătate.
De asemenea, USR solicită și demisia purtătorului de cuvânt Daniel Osmanovici pentru declarația insultătoare și cinică la adresa românilor.
USR consideră că este inacceptabilă situația de la CNAS care pune în pericol sănătatea românilor bolnavi și vulnerabilizează alte sute de mii de pacienți prin incapacitatea medicilor de a elibera rețete și documente medicale.
“Cinismul se simte ca peștele în apă în politică și administrație, dar sunt unele momente în care, oricât de tăbăcit ai fi, rămâi fără replică și chiar ți se face rău, fizic. În februarie 2019, la începutul lunii, am adoptat pe repede înainte, în cadrul Comisiilor reunite de Sănătate și Tehnologia Informației, un buget suplimentar pentru profesionalizarea și extinderea departamentului de programare “in house” al CNAS, ideea fiind întărirea capacității profesionale a Casei de a reacționa și reconfigura sistemul informatic care înregistrează și gestionează sute de mii de operațiuni și activități medicale. Abrambureala din guvernul Dăncilă, numirea unei incompetente apropiate de Vâlcov la șefia Casei, blocarea fondurilor – sunt tot atâtea motive pentru care acest departament încă nu există, iar blocajele sistemului informatic sunt la ordinea zilei.”, transmite deputatul USR Tudor Pop, membru în Comisia pentru sănătate și familie.
Sistemul CNAS a costat 200 de milioane de euro și a avut probleme încă de la lansarea sa din anul 2010. Mai mult, sistemul a fost lăsat fără mentenanță ani de zile și a avut nevoie de 11 acte adiționale pentru a funcționa rezonabil.
“În anii în care s-a realizat mentenanța, aceasta a fost contractată cu firma Teamnet controlată de infractorul Sebastian Ghiță. Este o bătaie de joc pe 15 milioane de euro fără nicio penalitate pentru dezastrul informatic (ne)gestionat. Iar acum, în loc să fie adus la standarde, se dorește înlocuirea lui la un cost estimat de 100 de milioane de euro. Mai mult, se dorește reașezarea platformei informatice a Casei de Asigurări în Parteneriat Public-Privat – practic o externalizare a serviciului de management al datelor medicale ale pacienților din România, ceea ce nu se întâmplă în nicio țară civilizată”, transmite senatorul Adrian Wiener, medic de profesie, membru în Comisia pentru sănătate și familie.
În fața haosului creat de incompetența CNAS, USR solicită:
- Să publice pe pagina proprie de internet statistici în timp real privind funcționarea și continuitatea sistemelor Platformei informatice din asigurările de sănătate, incluzând rata de erori și timpii de nefuncționare. Această solicitare a fost depusă încă din decembrie 2018 la Comisia pentru Sănătate și Familie sub formă de amendament (PLx 593/2018), dar amendamentul nu a fost inclus în proiectul de modificare a legii.
- Un raport privind dezvoltarea și finanțarea departamentului de IT in-house al CNAS pentru care comisiile reunite de Sănătate și Tehnologia Informației au votat alocarea unui buget suplimentar în decembrie 2018, respectiv în plenul Camerei Deputaților în februarie 2019.
- În momentul declanșării modului de avarie, medicii de familie să aibă garanția că rețetele medicale sau serviciile realizate vor fi decontate.
- Audit extern/independent privind starea actuală a SIUI (Sistemului informatic unic integrat) în vederea identificării soluțiilor necesare pentru o platformă informatică sigură, predictibilă și stabilă.