USR cere Ministerului Culturii să nu comaseze muzeele din București

USR cere Ministerului Culturii să nu comaseze muzeele din București

Uniunea Salvați România constată, cu surprindere și îngrijorare, că Ministerul Culturii și Identității Naționale a luat decizia de a comasa Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, Muzeul Naţional al Ţăranului Român (MȚR), Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” şi viitorul Muzeu Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România, fără să existe o consultare publică, dezbatere ori măcar justificare a acestei hotărâri. Anunțarea deciziei, printr-un singur alineat pe site-ul Ministerului, cu titlul de „Precizări”, dovedește și că ministrul Daniel Breaz a mințit atunci când a susținut, cu doar câteva ore înaintea publicării anunțului, că nu a fost luată o hotărâre.

USR atrage atenția că o idee similară, de punere sub aceeași umbrelă, a Muzeului Satului, MȚR și Muzeului „Grigore Antipa”, a fost avansată în 2013, de Guvernul Ponta, și că niciunul dintre argumentele valabile la acea dată nu și-a pierdut greutatea prin adăugarea Muzeului Holocaustului, ba dimpotrivă.

Crearea unui astfel de complex muzeal mamut ar distruge identitatea, în unele cazuri seculară, a muzeelor componente și ar crea dificultăți de management și administrare cotidiană, având în vedere profilul extrem de diferit al instituțiilor în cauză, al patrimoniului pe care ele îl gestionează și chiar tipul de organizare muzeală (Muzeul Satului e, practic, o colecție de case de patrimoniu întinse pe câteva hectare, în timp ce restul sunt muzee pavilionare). Mai mult decât atât, viitorul Muzeu al Holocaustului ar fi astfel lipsit de identitate proprie încă dinainte de a-și începe existența.

Nu există nicăieri în lume combinații muzeale de acest tip, în care instituții de științe naturale să coexiste cu muzee etnografice și dinozaurii cu casele oltenești. Mai ales, peste tot muzeele dedicate Holocaustului au o identitate distinctă și politici muzeale proprii, care să le permită evidențierea caracterului unic al acestei tragedii mondiale. Îi atrag atenția ministrului Breaz că aruncarea în spațiul public, în acest mod, a unor astfel de idei deja discreditate e o bătaie de joc la adresa Culturii din România și a oamenilor care și-au dedicat viața acestor muzee”, a declarat și deputatul USR Iulian Bulai, membru în Comisia de cultură, arte și mijloace de comunicare în masă a Camerei Deputaților.

USR îi cere premierului Viorica Dăncilă să nu promoveze niciun act normativ legat de formarea acestui complex muzeal anunțat de Ministerul Culturii, în absența unor consultări și dezbateri publice și a argumentării detaliate a oportunității, a impactului asupra instituțiilor existente, a modului în care le va fi afectat patrimoniul și a tipului de management propus.