Dan Barna: Să fie instituită o celulă de criză coordonată prin CSAT!

Dan Barna: Să fie instituită o celulă de criză coordonată prin CSAT!

Tragedia de la Caracal și cazul șocant de la Galați sunt efecte directe ale falimentului guvernării PSD-ALDE, dovezi că instituții implicate direct în asigurarea siguranței publice, altădată recunoscute pentru eficiență, au fost vulnerabilizate constant până când au ajuns amenințări la adresa siguranței publice și chiar a securității naționale.

 

Uniunea Salvați România solicită, prin vocea președintelui Dan Barna, intervenția de urgență de la nivelul Consiliului Suprem de Apărare a Țării, astfel încât să fie demarată o restructurare a instituțiilor falimentare, de la Poliția din Caracal și Galați până la structurile centrale ale MAI și parchetelor care nu au gestionat aceste situații.

Pentru ieșirea din situația de criză, România ar putea inclusiv să solicite ajutorul partenerilor externi.

 

Declarația completă a președintelui USR:

După șocul total provocat de cazul de la Caracal, astăzi a intrat în atenția publică indiferența totală a Poliției din Galați, care asista fără nicio urmă de responsabilitate sau măcar de umanitate la trauma copilei de 14 ani, în stare de șoc și plină de sânge, cerând ajutor în stradă.

Tragedia ultimelor săptămâni este, de fapt, tragedia unei țări aduse în pragul falimentului funcțional de o încrengătură coruptă dirijată de aceeași clasă politică cu PSD și ALDE ‵la butoane′. Vorbim de un stat care a ajuns să nu mai poată garanta siguranța cetățenilor, de o clasă politică și un guvern care, în loc să repare niște vulnerabilități cu care ne confruntăm de ani de zile, au reușit să le transforme în amenințări la adresa siguranței cetățenilor aproape în fiecare zi.

Efectele directe ale falimentului guvernării PSD-ALDE sunt aceste anomalii în instituții implicate direct în asigurarea siguranței publice. Vorbim inclusiv de instituții altădată recunoscute pentru eficiență, care au fost vulnerabilizate constant prin imixtiunea politicului și prin promovarea incompetenței și corupției în interior, instituții ale căror disfuncționalități devin, așa cum vedem, amenințări la adresa siguranței publice și chiar a securității naționale!

Clacarea evidentă a MAI scoasă la lumină de dramele cumplite ale unor tinere nu reprezintă decât vârful iceberg-ului. Și nu este singura instituție din sistemul care ar trebui să-și apere cetățenii care a căzut pradă aservirii față de politic sau, mai grav, față de grupări organizate în afara legii.

Este nevoie urgentă de intervenție de la nivelul Consiliului Suprem de Apărare a Țării, care să pornească, concentrat, o restructurare a instituțiilor falimentare, de la Poliția din Caracal și Galați până la structurile centrale ale MAI și parchetelor care nu au gestionat aceste situații. E nevoie de înlăturarea urgentă a tuturor celor care au permis perpetuarea crimei organizate și promovarea incompetenței în locul siguranței publice.

Forțele de ordine și de securitate din România trebuie să își reînnoiască coordonarea cu partenerii europeni și internaționali. Nu este o rușine să ceri ajutor de la parteneri și aliați atunci când ești într-o situație de criză profundă. Iar situația de astăzi din România cere de urgență instituirea unei celule de criză coordonate de la cel mai înalt nivel, prin CSAT și cu eventuala participare a unor misiuni din partea unor parteneri externi.

România nu mai poate merge înainte prin bâlbe, corupție mascată prin demagogie ieftină și vorbe aruncate fără fapte concrete. Deja ne știam pe marginea prăpastiei din cauza corupției endemice. Acum, vedem că suntem cu un picior în groapă și din cauza crimei organizate și incapacității unor instituții de a garanta dreptul la viață și siguranță al cetățenilor.

Avem nevoie de o resetare urgentă, sau vom asista la falimentul întregului stat!