USR cere PSD să nu vicieze derularea corectă a alegerilor prezidențiale

USR cere PSD să nu vicieze derularea corectă a alegerilor prezidențiale

USR cere parlamentarilor PSD din așa-zisa Comisie specială de investigare a eventualelor nereguli și fraude la alegerile europarlamentare din 26 mai, comisie condusă de deputata PSD Lia Olguța Vasilescu, să urgenteze desigilarea tabletelor pentru prevenirea votului multiplu, tablete folosite la alegerile europarlamentare și care trebuie să fie utilizate și la alegerile prezidențiale. În caz contrar, există riscul major ca desfășurarea alegerilor din noiembrie să fie viciată.

Comisia condusă de Lia Olguța Vasilescu, din care fac parte și Florin Iordache, Eugen Nicolicea și Cătălin Rădulescu, a decis sigilarea tuturor tabletelor folosite la scrutinul din primăvară pentru înregistrarea votanților și împiedicarea votului multiplu, tablete care ar trebui să fie utilizate și la alegerile prezidențiale din toamnă. Prin această dispoziție arbitrară, PSD împiedică organizarea corespunzătoare a alegerilor prezidențiale, lăsând foarte puțin timp instituțiilor implicate să se pregătească pentru scrutin.

De asemenea, USR urmărește cu îngrijorare cursul dezbaterilor din comisie, unde reprezentanții PSD încearcă din răsputeri să acrediteze ideea unei „fraude electorale” fără a avea nicio bază reală.

Două personaje reprezentative pentru PSD, adică PRM-ista Olguța Vasilescu și deputatul Viorel Sălan, au încercat cu disperare să găsească cea mai mică breșă în declarațiile tranșante, atât ale reprezentanților Institutului Național de Statistică, cât și ale reprezentanților Serviciului de Telecomunicații Speciale, care au spus cât se poate de clar, de la început, că nu există absolut niciun indiciu care să ducă la concluzia că alegerile ar fi fost fraudate. A fost imposibil să înțeleagă până și faptul că Sistemul Informatic de Monitorizare a Prezenței la Vot (SIMPV) nu este un soft în sine, ci un sistem care are mai multe componente, inclusiv niște soft-uri, și că Institutul Național de Statistică lucrează exclusiv cu Sistemul Informatic de Centralizare a Proceselor Verbale (SICPV), unul dintre softurile din SIMPV”, a declarat senatorul USR Nicu Fălcoi.

Toată activitatea de până acum a așa-zisei comisii de anchetă creată de PSD-ALDE confirmă ceea ce USR a afirmat încă de la început și anume că scopul nu a fost nicio clipă identificarea neregulilor la alegerile europarlamentare, mai ales aflarea celor responsabili pentru că zeci de mii de români din Diaspora au fost împiedicați să-și exercite un drept constituțional. Scopul a fost discreditarea Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV) astfel încât PSD să poată manipula rezultatele viitoarelor alegeri.

Încă din iulie, a fost evident că PSD urmărește să obțină controlul asupra Sistemului Informatic de Monitorizare a Prezenței la Vot (SIMPV), sistem care are un rol foarte important în prevenirea fraudelor la alegeri. Tocmai de aceea numărul semnalărilor pentru ambele procese electorale din luna mai 2019 a fost mult mai mic (9.282!) în comparație cu numărul semnalărilor transmise la alegerile parlamentare din 2016 (246.573) și la alegerile locale din 2016 (40.261), deși în luna mai 2019 s-au desfășurat simultan doua procese electorale. Este clar ca lumina zilei că: 1. obiectul acestei comisii de anchetă este desființat și, ca atare, se impune desființarea comisiei și 2. reprezentanții PSD încearcă să saboteze următoarele cicluri electorale și mai cu seamă cel pentru alegerea președintelui României”, a afirmat și deputatul USR Daniel Popescu, secretar al Comisiei de anchetă.