Inițiativa cetățenească „Fără penali în funcții publice”, blocată de PSD

Inițiativa cetățenească „Fără penali în funcții publice”, blocată de PSD

Pentru că nu mai are majoritate stabilă în Comisia juridică, cum nu mai are nici în plenul Camerei Deputaților, PSD blochează ședințele Comisiei juridice, astfel încât să nu fie dezbătute și aprobate proiecte esențiale, precum inițiativa cetățenească „Fără penali în funcții publice” și proiectele USR privind abrogarea Legii recursului compensatoriu, respectiv desființarea Secției speciale.

De la începutul actualei sesiuni parlamentare, Comisia juridică, poate cea mai aglomerată comisie din Camera Deputaților, a avut doar două ședințe și acestea au ocolit subiectele importante.

Solicitările deputaților USR Silviu Dehelean și Stelian Ion de a fi introduse pe ordinea de zi proiecte esențiale au fost ignorate.

PSD nu s-a schimbat după plecarea liderului suprem, Liviu Dragnea. Continuă sabotarea unor proiecte importante pentru societatea românească, de frică sau din rea-voință, sau din ambele. PSD amână de la o săptămână la alta lucrările Comisiei juridice deoarece pe ordinea de zi așteaptă Fără Penali în funcții publice, abrogarea legii recursului compensatoriu, respingerea OUG 40, desființarea Secției pentru investigarea magistraților și altele care le pun în pericol puterea. O putere bazată pe frică, șantaj, amenințări nu mai poate fi legitimă. Avem nevoie urgentă de alegeri anticipate pentru o resetare parlamentară”, a declarat deputatul USR Silviu Dehelean, membru în Comisia juridică.

Inițiativa cetățenească „Fără penali în funcții publice”, pentru care au semnat peste 1 milion de români și care ar curăța clasa politică de condamnați definitiv, este înregistrată la Camera Deputaților de la începutul lunii mai, după ce a primit undă verde de la Curtea Constituțională. Comisia juridică ar fi trebuit să depună raport până pe 20 mai. PSD a avut însă grijă ca proiectul de revizuire a Constituției să rămână la sertar, deși, după referendumul din 26 mai, social-democrații au spus, încercând să-i păcălească pe români, că susțin interdicția, ba chiar doresc extinderea ei.

Proiectul USR privind abrogarea Legii recursului compensatoriu, depus din ianuarie 2019, este și el blocat în Comisia juridică a Camerei Deputaților, deși, săptămânal, alți infractori periculoși ies din închisori și se alătură celor aproape 20.000 de condamnați eliberați deja.

Tot în Comisia juridică a Camerei este blocat și proiectul USR pentru desființarea Secției speciale, Secție înființată la comanda lui Liviu Dragnea și care a fost criticată la unison de Comisia de la Veneția și Comisia Europeană, fiind catalogată drept „un obstacol în lupta împotriva corupției și a crimei organizate” și o încălcare a Tratatului UE și a Cartei Drepturilor Omului.

Blocate sunt și dezbaterile asupra OUG 40/2019 prin care Guvernul a stabilit ca președinții de consilii județene să fie aleși direct, într-un singur tur de scrutin. După modelul alegerilor pentru primari, USR intenționează să propună modificarea ordonanței de urgență astfel încât să fie două tururi de scrutin, iar cei care ajung să conducă județele și să administreze banii românilor să fie cu adevărat reprezentativi.

Nu în ultimul rând, după desființarea Comisiei speciale conduse de Florin Iordache, în Comisia juridică a Camerei Deputaților trebuie dezbătute și modificările neconstituționale aduse de coaliția PSD-ALDE Codurilor penale.