Noul guvern al Republicii Moldova confirmă existența unei coaliții anti-europene la Chișinău

Noul guvern al Republicii Moldova confirmă existența unei coaliții anti-europene la Chișinău

USR își reafirmă fără echivoc sprijinul pentru parcursul european, modernizarea și lupta pentru statul de drept din Republica Moldova.

Guvernul Maia Sandu a fost cel mai pro-european și competent guvern din istoria Republicii Moldova, declanșând o serie de reforme anti-corupție, pentru întărirea democrației și modernizarea instituțiilor și reușind să scoată țara din izolare.

Vom continua să aprofundăm relația de sprijin reciproc cu blocul ACUM și fostul prim-ministru Maia Sandu și vom întări susținerea la nivel european, prin europarlamentarii Alianței USR-PLUS, pentru statul și cetățenii Republicii Moldova.

USR consideră că noua coaliție formată din PSRM și PDM, care a provocat demiterea guvernului Maia Sandu, își confirmă orientarea anti-europeană și împotriva modernizării Republicii Moldova. Noul prim-ministru este cunoscut prin pozițiile sale împotriva Uniunii Europene, iar componența noului executiv indică pericolul unei noi oliharhizări, al creșterii corupției la nivel înalt, precum și cel al sporirii influenței Federației Ruse asupra Republicii Moldova.

Solicităm Președintelui, Guvernului și Parlamentului României, precum și întregii clase politice de la București să își afirme cât se poate de ferm susținerea pentru parcursul european al Republicii Moldova și să se angajeze că vor face tot ce va fi posibil pentru a opri intrarea Republicii Moldova în sfera de influență a Federației Ruse.

Totodată, ne opunem cu fermitate oricăror tentative de federalizare care ar putea apărea pe scena politică din Republica Moldova.