Daniel Popescu (USR): Am cerut CNAS să accepte solicitarea online a cardului european de sănătate

Daniel Popescu (USR): Am cerut CNAS să accepte solicitarea online a cardului european de sănătate

Daniel Popescu, deputat USR de Diaspora, vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a cerut Ministerului Sănătății revizuirea procedurii de eliberare a cardului de sănătate, astfel încât cererea de eliberare să nu se mai facă direct de către solicitant, ci prin intermediul unei platforme digitale, așa cum se întâmplă în alte state membre UE.

Este rușinos faptul că, în anul 2019, toate statele UE, în afară de România, dețin platforme online sau digitale pentru solicitarea și completarea cererii de eliberare a cardului european de sănătate. Sunt, totuși, bucuros să aflu că, ulterior interpelării mele, Casa Națională de Asigurări de Sănătate ia în calcul posibilitatea dezvoltării unei aplicații informatice care să nu mai facă obligatorie deplasarea solicitantului la Casa de asigurări de sănătate, iar cererea de eliberare a cardului să poată fi transmisă online. Este un pas înainte, pe care nu pot decât să îl salut și aștept, bineînțeles, lansarea viitoarei aplicații online”, a menționat deputatul USR.

Deputatul USR a solicitat în mod expres ministrului Sănătății să dispună crearea unei platforme digitale în vederea completării formularului online și a transmiterii tuturor documentelor doveditoare în format electronic (.pdf). De asemenea, Daniel Popescu a indicat o serie de modele de bune practici din alte state, invocând totodată avantajele informatizării procedurii de eliberare a cardului european de sănătate.

Solicitarea deputatului USR Daniel Popescu vine în urma unor audiențe la cabinetul parlamentar cu românii care călătoresc în străinătate și se înscrie în vastul obiectiv de debirocratizare și digitalizare a procedurilor administrative care vizează relația dintre instituții publice și cetățeni, obiectiv pe care USR și l-a asumat încă de la începutul activității sale în Parlament.

Deputatul USR de Diaspora i-a semnalat ministrului Sănătății că actualmente procedura de eliberare a cardului european de asigurări sociale de sănătate este una destul de birocratică, fiind necesară îndeplinirea unor formalități care impun imprimarea unei cereri-tip disponibile online și completarea acesteia, urmată de depunerea ei personal de către solicitant la sediul Casei de Asigurări de Sănătate.

Această procedură este dificilă și anevoioasă atât pentru solicitant, cât și pentru lucrătorii Caselor de Asigurări de Sănătate, pe când alternativa la o astfel de abordare – și anume, digitalizarea procedurii – face ca pașii pentru obținerea unui card european de sănătate să poată fi parcurși mult mai rapid și fără costuri suplimentare. În alte state membre UE, procedura eliberării cardurilor a fost îmbunătățită încă din primii ani de la aderare, iar acum este oferită posibilitatea depunerii cererii și a documentelor necesare printr-o aplicație online”, a încheiat deputatul Daniel Popescu.

În răspunsul adresat parlamentarului USR, Ministerul a precizat o serie de date referitoare la cardurile europene de sănătate eliberate până în anul 2019, inclusiv numărul lor, defalcate pe ani. Astfel, dacă în anul 2009 au fost eliberate 169.224 de carduri, în anul 2018 numărul lor a fost de 311.215, media fiind de 232.455 anual (și totalul cardurilor eliberate în perioada 2009-2018 fiind de 2,324,552).