Scrisoare deschisă adresată ministrului Educației: 6% pentru Educație. Ne dorim sau nu o Românie educată?

Scrisoare deschisă adresată ministrului Educației: 6% pentru Educație. Ne dorim sau nu o Românie educată?

Deputatul USR Cristina Iurișniți, membră în Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport a Camerei Deputaților, i-a adresat o scrisoare deschisă ministrului Educației, Monica Anisie. Scrisoare vine în urma declarației ministrului potrivit căreia: „Astăzi ni se dau cei 6% din PIB. Astăzi! Dar eu, pe construcția pe care o am acum, cu cei 6% nu am ce să fac.

În acest context, deputatul USR îi transmite cel puțin 10 motive pentru care investiția în educație este esențială, având în vedere că România este la coada clasamentului european în ceea ce privește investiția în educație și rata abandonului școlar.

“Recenta afirmație a noului ministru al Educaţiei, Monica Anisie, potrivit căreia Ministerul nu ar avea ce să facă cu banii dacă i s-ar aloca 6% din PIB este absolut halucinantă, cu toate nuanțările ulterioare. Este inadmisibil, reprobabil și de neînțeles ca un profesor cu experiență, din postura de ministru al Educației să arunce în spațiul public o astfel de declarație iresponsabilă. Dacă ne pasă de viitorul nostru și al copiilor noștri în România, 6% din PIB a fost, este  și va fi o obligație morală și legală a oricărui guvern din 2011 încoace.”, subliniază deputatul USR Cristina Iurișniți în scisoarea adresată ministrului Educației.

Redăm integral scrisoarea deschisă a deputatului USR Cristina Iurișniți:

Dacă ne pasă de viitorul nostru și al copiilor noștri în România, 6% din PIB a fost, este  și va fi o obligație morală și legală a oricărui guvern din 2011 încoace. 

Este dezamăgitor ca după plecarea dezastruosului guvern Dancilă și instalarea guvernului Orban căruia i-am acordat votul de încredere, iresponsabilitatea în declarații publice să continue! 

Recenta afirmație a noului ministru al Educaţiei, Monica Anisie, potrivit căreia Ministerul nu ar avea ce să facă cu banii dacă i s-ar aloca 6% din PIB este absolut halucinantă, cu toate nuanțările ulterioare. Este inadmisibil, reprobabil și de neînțeles ca un profesor cu experiență, din postura de ministru al Educației să arunce în spațiul public o astfel de declarație iresponsabilă.

Îi reamintesc doamnei ministru Anisie că ministrul ministrul Finanţelor Florin Cîţu, colegul de partid al domniei sale, a declarat că îşi menţine promisiunea de a aloca 6% din PIB pentru Educaţie, având și o mențiune pe care o salut: „mai mulți bani să meargă spre investiții, nu doar spre salarii.”

Ce spune doamna ministru Anisie? 

„Astăzi ni se dau cei 6% din PIB. Astăzi! Dar eu, pe construcția pe care o am acum, cu cei 6% nu am ce să fac.”

Îi reamintesc doamnei ministru, cuprinsă brusc de o amnezie temporară, sperăm, că potrivit celei mai recente rectificări bugetare, suma rămasă anul acesta pentru capitolul educaţie a fost cu 1,03 miliarde mai mică decât alocarea iniţială, de 30,9 miliarde lei, cauza fiind eliminarea programului „Merg la școală”, care ar fi contribuit evident la scăderea abandonului școlar. 

Îi reamintesc de asemenea că pentru Educație cheltuiala guvernamentală în România este cea mai mică din Uniunea Europeană, iar procentul din 2017 cheltuit de Guvern pentru acest domeniu a fost cel mai mic, potrivit celor mai recente date Eurostat. 

La fel și în 2018 și 2019, România face parte dintr-un grup de 6 state cu cheltuieli de sub 4% din PIB, fiind ultima din acest grup şi din Uniunea Europeană, cu aproximativ 2,9% din PIB în scădere de la 3,2% după rectificarea bugetară negativă din luna august 2019.

Doamnă ministru, ca profesor, om politic și ministru al Educației nu aveți voie să spuneți că nu aveți ce face cu mai mulți bani în sistemul de învățământ, sistem care ani la rând a fost subfinanțat cronic, devenind Cenușăreasa de serviciu a bugetului! Sper că a fost doar o afirmație nefericită pe care o regretați! 

Stimată doamnă ministru, să vă reamintesc unde pot fi îndreptați cei 6% din PIB? 

  1. În infrastructura școlară precară, pentru că România încă mai are unități școlare fără apă și canalizare în peste 1800 de școli. Nu mai vrem condiții de ev mediu în școlile României după 30 de ani de la Revoluție.
  2. 6% din PIB în dotări pentru a asigura experimente și practică în atelierele din puținele școli profesionale pe care le avem.
  3. Îi mai reamintesc doamnei ministru că peste jumătate dintre unitățile de învățământ secundar (gimnazii și licee) din România nu sunt dotate cu laboratoare, situație care are un impact negativ asupra a aproximativ un million de elevi. Prin urmare, este nevoie de 6 % din PIB pentru dotările cu material didactic modern și digitalizat în cele peste 3.000 de unități de învățământ secundar din mediul rural care nu sunt dotate cu laboratoare, comparativ cu 803 de unități de învățământ din mediul urban. 
  4. 6% din PIB pentru perfecționarea continuă gratuită a cadrelor didactice, și nu din salariile acestora cum se întâmplă acum, pentru că vrem profesori motivati,  informați, competitivi care să cunoască ultimele metode și strategii didactice inovative din domeniu.
  5. 6% din PIB pentru finanțarea programului Școală după Școală, pentru a reduce abandonul școlar. Rata persoanelor care au părăsit timpuriu sistemul de învățământ și de formare profesională a fost de 16,4 % în 2018, cu aproape 6 puncte procentuale peste media UE, arată Raportul CE. Acest indicator este deosebit de ridicat în zonele rurale (25,4 %) și în rândul populației rome (77 %, FRA, 2016). 
  6. 6% pentru mai mulți psihologi școlari, profesori de sprijin, mai mulți maiștri și specialiști instruiți în școlile profesionale.
  7. 6% din PIB pentru o abordare integrată pentru prevenirea părăsirii timpurii a școlii, care încă nu există, pentru că se întreprind doar eforturi sporadice de îmbunătățire a calității învățământului în școlile cu rate ridicate ale abandonului școlar, potrivit European Semester 2019 (pag 48). 
  8. 6% din PIB pentru educația pentru sănătate în școli și mai ales pentru extinderea la cel puțin 100 de școli dacă nu nivel național a proiectului pilot „Un suport alimentar în 50 de școli, care după 3 ani tot la stadiul de proiect pilot a rămas, și pentru care v-ați luat angajamentul public la întrebarea pe care v-am adresat-o în Comisia de învățământ.
  9. Și pentru că din nou vom fi chemați la vot pentru trei rânduri de alegeri, 6% din PIB pentru o Românie EDUCATĂ și responsabilă, care să nu mai aibă o populație ușor de manipulat, cu tineri informați și orientați spre gândirea critică, pentru care votul să însemne o datorie morală, un element de cultură civică europeană învățată din familie, școală și societate!
  10.  6% din PIB pentru o Românie EDUCATĂ și reformată din care să nu ne mai dorim să emigrăm!