Comisia de Administrație Publică a respins toate propunerile nocive venite din parte PSD, în urma avertismentelor publice făcute de Florina Presadă

Comisia de Administrație Publică a respins toate propunerile nocive venite din parte PSD, în urma avertismentelor publice făcute de Florina Presadă

În urma avertismenteor publice făcute de senatoarea USR Florina Presadă, Comisia Administrație Publică a respins azi toate de propuneri toxice venite din parte PSD.

Inițial, pe ordindea de zi a Comisiei se aflau inițiativele legislative: L122/2015, L591/2018, L483/2019 și L564/2019, ele fiind respinse de senatorii din Comisie.

Astfel L122/2015 era inițiativa legislativă propusă de senatoarea – la vremea respectivă – Gabriela Vrânceanu Firea Pandele, prin care deciziile privind patrimoniul se puteau lua cu 50%+1 din numărul consilierilor locali în funcție în loc de ⅔ din numărul acestora. Măsura ar fi ajutat la intrarea în legalitate a companiilor municipale, în urma proceselor câştigate de către consilierul general USR Ana Ciceală.

L591/2018: inițiativă PSD și UDMR, instituia pensii speciale pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene. Prevederea este inclusă și în Codul Administrativ, adoptat prin OUG, CCR fiind sesizat pe marginea lui.

Florina Presadă, senator USR: ”Inițiativa a fost retrimisă din plen la Comisie în noiembrie 2018. Am protestat și atunci față de retrimiterea la Comisie, în condițiile în care obţinusem un raport de respingere, clarificând că e vorba despre pensiile speciale pentru primari ascunse în spatele sintagmei „indemnizaţii pentru limită de vârstă”, preluate separat din Codul Administrativ. USR cere eliminarea pensiilor speciale și, de fapt, azi am votat împotriva aprobării Proiectului de Hotărâre privind contul de execuție a bugetului Senatului României pe anul 2018 deoarece el prevede pensii speciale pentru senatori în valoare de peste 14 milioane de lei”.

Discutarea L483/2019 a fost amânată cu o săptămână. Inițiativa legislativă propune, printre altele, eliminarea participării libere și neîngrădite a operatorilor economici la procedurile de atribuire a acestor servicii, consiliile locale și cele județene având posibilitatea de a înființa în subordinea lor servicii sau departamente cu personalitate juridică specializate în furnizarea serviciilor de utilități publice. De asemenea, propunerile referitoare la atribuirea directă a acestor servicii către propriile societăți comerciale, servicii ori departamente special înființate în acest scop încalcă reglementările în materia achizițiilor publice și contravin cadrului european în domeniu (Directiva 2014/24/UE).

L564/2019 este o inițiativă a senatoului PSD Șerban Nicolae, prin care se crează paradisuri fiscale pentru jocurile de noroc pe insule, grinduri şi ostroave, care ar fi permis instituirea unui regim fiscal derogatoriu pentru activitățile de jocuri de noroc (specifice cazinourilor, poker și bingo).