Cristian Ghinea, scrisoare deschisă către Raluca Turcan: Ați făcut din programul de testare anti-cancer o loterie sinistră

Cristian Ghinea, scrisoare deschisă către Raluca Turcan: Ați făcut din programul de testare anti-cancer o loterie sinistră

Cristian Ghinea, europarlamentar al Alianței USR PLUS, i-a transmis o scrisoare deschisă Viceprim-ministrului Raluca Turcan, ministrului Fondurilor Europene, Marcel Boloș și ministrului Sănătății, Victor Costache.

Cristian Ghinea subliniază că documentele pentru proiecte de screening pentru cancer și hepatită, ce ar urma să fie finanțate cu 103 milioane de euro fonduri UE, puse în consultare publică de Ministerul Fondurilor Europene (MFE), conțin greșeli fundamentale care fac din cheltuirea banilor pentru screening de cancer o loterie. Riscul ca banii să fie cheltuiți inutil și fără impact este foarte mare.

Rata mortalității evitabile prin prevenție și prin cauze tratabile e de două ori și jumătate mai mare în România decât media UE. Oamenii merg la medic numai când e prea târziu. Potrivit documentelor oficiale, programul de screening cu fonduri UE ar trebui să ajungă să ajute 1.160.000 femei și bărbați, dintre care 50% din grupuri vulnerabile.

„Acestea sunt problemele pe care fondurile UE de 103 milioane de euro, recent anunțate de MFE, ar trebui să le rezolve, doar că nu o vor face, din cauză că documentele sunt făcute din pix și nu au nicio legătură cu viața reală”, spune Cristian Ghinea.

Astfel, în Ghidurile Solicitantului recent lansate de MFE, testarea diferitelor tipuri de cancer este împărțită pe regiuni fără nicio logică, proiectele ce pot fi depuse sunt de dimensiuni prea mari – așa că pot aplica numai anumite entități – mamut, iar accesul celor vulnerabili la testare nu este asigurat prin implicarea celor mai apropiați de acest tip de comunități.

”Românii care nu se caută de sănătate nu fac asta având în minte un anumit tip de cancer. Ei nu merg la teste pentru că au alte griji pe cap, pentru că e scump, pentru că nu le spune nimeni că ar trebui să o facă. Pentru că, așa cum zicea bunica mea: nu te duci dacă nu te doare. Bunicul a murit de cancer pentru că s-a dus după ce îl durea. Și a fost prea târziu. Dumneavoastră trebuia să vă asigurați că românii – cei mai sărmani, cei mai departe de orașe – au acces simplu la o baterie de teste, decise de medici cât mai apropiați de ei. Simplu, axat pe om, nu pe cum îi e comod birocrației. De ce împărțiți din pix proiectele pe regiuni și pe tipuri de cancer? De ce nu lăsați proiecte integrate, care să-i caute pe acești oameni de mai multe tipuri de boli? Nu vă dați seama ce absurd este că un om din regiunea Centru va fi testat doar pentru cancer de col, pentru că regiunea Centru nu e eligibilă pentru alte tipuri? Transformați tot programul de screening într-o loterie sinistră. De ce se întâmplă asta? Vă spun eu secretul știut de toți: pentru că directorimea de prin institute și direcții sanitare și-a negociat deja proiectele. Se vor da banii în funcție de ce activități și specializări există deja. Adică sunt plătiți în plus pentru ceea ce fac deja.”, transmite Cristian Ghinea decidenților din actualul Guvern.

În scrisoarea deschisă sunt propuse și soluțiile pentru ca documentele, aflate în consultare publică, să își atingă scopul pentru care fondurile europene trebuie cheltuite, de fapt.

Pe scurt, soluțiile propuse de Cristian Ghinea sunt:

  • Conceperea unui proiect integrat – un singur ghid, se dau bani pentru teste de cancer, decise de doctorii de la fața locului în funcție de gradele de risc pentru fiecare persoană în parte.
  • Accentul din proiecte să fie mai clar pe acces. Așa cum e acum, beneficierii sunt ministerul și institutele oncologice și, dacă binevoiesc să lucreze cu ONG-uri, primării, biserici și alte organizații care lucrează direct în comunități, poate că se va întâmpla.

În concluzie, Cristian Ghinea susține că ghidurile lansate în consultare publică de MFE, care au termen limită marți, 10 decembrie, nu pot fi reparate, ele trebuie retrase și refăcute.

„Să lași câteva zile de consultare pentru o așa temă, care stă în lucru la MFE – MS de ani buni, e bătaie de joc. Dar acum mă adresez oamenilor politici responsabili: nu aveți de ce să mergeți pe mâna birocrației, ascultați de bun simț și de logică. Altfel deveniți complici. Dat fiind că am arătat în 2016 că putem să lansăm programe integrate – Am avut aceleași defecte de programare pe finanțarea pentru abandon școlar și am rezolvat problema prin programul ”Școală pentru toți” – 193 de milioane de euro care ajung direct la copii săraci. Există expertiză pentru proiecte integrate” – Cristian Ghinea.

Informații suplimentare:

Nu este o excepție, sunt probleme grave de sistem. Eșecul în logica și implicit rezultatele finanțărilor semnalate în acest caz particular, cauzate de programarea din pixul birocraților se regăsesc similar în întreg Programul Operațional Capital Uman. Problemele sunt elaborate cu lux de detalii, inclusiv cu soluții, în analiza din inițiativa recent lansată de europarlamentarii Cristian Ghinea și Vlad Botoș, „O Țară ca Afară”: Restart la POCU în 2020. Înapoi la problemele reale.
(http://www.otaracaafara.eu/solutii/restart-la-pocu-in-2020-inapoi-la-problemele-reale/)

Cristian Ghinea avertizează: „POCU are nevoie de o analiză serioasă, la care vă obligă regulamentul european. Nu o faceți formal. Defectele congenitale sunt vizibile din avion și puteți schimba acest Program”.

Scrisoarea deschisă poate fi consultată aici: www.otaracaafara.eu/comentarii/programul-de-testare-anti-cancer-o-loterie/