Senatorul USR Radu Mihail: Românii din Ucraina au nevoie de o legislație care să le garanteze în totalitate drepturile

Senatorul USR Radu Mihail: Românii din Ucraina au nevoie de o legislație care să le garanteze în totalitate drepturile

Senatorul USR pentru românii din afara țării, Radu Mihail, își manifestă încrederea față de recomandările Comisiei de la Veneția cu privire la modificarea legii privind limba de stat a Ucrainei, dată recent publicității, și consideră că forma actuală a actului normativ nu a reuşit să asigure echilibrul între răspândirea limbii ucrainene şi garantarea drepturilor lingvistice ale minorităţilor, printre care și cea română.

În acest context, românii din Ucraina sunt prinși în disputa de la distanță dintre Ucraina și Federația Rusă și riscă să devină victime colaterale. România și instituțiile ei trebuie și pot întreprinde mai mult pentru ca românii din Ucraina să-și poată păstra moștenirea culturală și lingvistică. Trebuie să le transmitem pe toate canalele autorităților ucrainene că recomandările Comisiei de la Veneția trebuie respectate. România a susținut și va susține întotdeauna cu fermitate suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, în cadrul frontierelor sale recunoscute pe plan internaţional, și ne așteptăm și vom acționa pentru mai multă deschidere și considerație din partea autorităților de la Kiev față de nevoile conaționalilor noștri”, declară senatorul USR Radu Mihail, vicepreședinte al Comisiei pentru Politică Externă din Senatul României.

Deși legea actuală din Ucraina garantează la modul general dreptul fiecărui cetăţean de a învăţa limba maternă prin sistemul de educaţie, Uniunea Salvați România își exprimă însă îngrijorarea față de riscul de politizare extremă a problemelor lingvistice pentru minoritățile din Ucraina, mai ales în contextul crizei din Crimeea și Estul Ucrainei.