Sprijin pentru antreprenori. Proiectul USR care reduce birocrația la înființarea firmelor a fost adoptat

Sprijin pentru antreprenori. Proiectul USR care reduce birocrația la înființarea firmelor a fost adoptat

Victorie pentru antreprenorii din România! Românii care vor să pună pe picioare o afacere își vor putea înființa mai ușor firma, datorită proiectului inițiat de deputații USR Cristina Prună și Claudiu Năsui adoptat astăzi de Parlament, la mai bine de doi ani de la depunere. Pentru a intra noile prevederi în vigoare mai este nevoie doar ca legea să fie promulgată de președinte.

De cele mai multe ori, ce poate face statul pentru a ajuta antreprenorii este să se dea la o parte. Birocrația inutilă descurajază antreprenoriatul și mediul privat, cel care plătește, până la urmă, pentru toate cheltuielile statului. Toate aceste măsuri sunt o normalitate în alte țări civilizate din Uniunea Europeană. În Anglia, de exemplu, poți deschide o firmă în două ore. De ce trebuie noi să fim mereu cei în care firmele funcționează cel mai greu? Nu e niciun motiv. E un sentiment extraordinar să știi că nu faci doar critică. Nu faci doar propuneri care sunt ignorate. Unele chiar trec și îmbunătățesc viața românilor”, declară deputatul USR Claudiu Năsui.

Proiectul de lege (http://cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?cam=2&idp=16629), depus în mai 2017 și susținut de toți parlamentarii USR, vizează înlăturarea obstacolelor birocratice prin ușurarea procedurilor și condițiilor de înregistrare a sediului social:

– mai puține hârtii în dosarul pentru înregistrarea sediului social

– posibilitatea de a fi înregistrate mai multe societăți la același sediu

– eliminarea acordului vecinilor pentru a avea sediu social într-un apartament în care nu se desfășoară activitate comercială

– eliminarea restricției de a avea o singură firmă per cameră

– eliminarea restricției ca o persoană fizică sau juridică să fie acționar unic doar într-un singur SRL.

În prezent, România se situează în coada clasamentelor internaționale privind mediul de afaceri.

Banca Mondială plasează România pe locul 97 din 190 de țări în ceea ce privește „ușurința cu care se înființează o întreprindere”. În același clasament, majoritatea țărilor Uniunii Europene sunt deasupra României.