Deputatul USR Dan Rădulescu, către Ministrul Mediului: Aerul din Ploiești arată valori ale poluării de șase ori peste limita normală

Deputatul USR Dan Rădulescu, către Ministrul Mediului: Aerul din Ploiești arată valori ale poluării de șase ori peste limita normală

Deputatul USR Dan Rădulescu i-a adresat o scrisoare deschisă ministrului Mediului, Costel Alexe, în care îi solicită luarea unor măsuri, și propunerea unor strategii concrete pe termen lung, care să rezolve poluarea din județul Prahova. 

Dan Rădulescu subliniază că indicatorii privind calitatea aerului din toate cele patru stații de pe raza municipiului Ploiești sunt pe roșu, lucru care arată o alertă de nivel cinci din cele șase posibile, adică cetățenii respiră un aer extrem de toxic.

Redăm integral scrisoarea deschisă a deputatului Dan Rădulescu adresată Ministrului Mediului, Costel Alexe.

„Am aflat, astăzi, din presă, despre „oportunitatea” inlocuirii Comisarului General al Gărzii Naționale de Mediu.

Îl felicit pentru implicare pe ministrul mediului, dl. Costel Alexe!

Îi amintesc, însă, pe acestă cale, sub forma prezentei scrisori deschise, că nici în Ploiești aerul nu este respirabil, și asta în cea mai mare parte a anului, de ani de zile!

De altfel, anul acesta s-au împlinit 10 ani de când în orașul Ploiești se monitorizează emisiile de benzen și toluen din aer, iar valorile înregistrate sunt, în continuare, îngrijorătoare – față de acum cinci ani, spre exemplu, valorile înregistrate au crescut de trei până la patru ori.

Încă din anul 2016, Direcția de Sănătate Publică a atras atenția autorităților asupra riscurilor asociate poluării cu benzen și compuși derivați, aceasta fiind o substanță cancerigenă genotoxică, fapt consemnat și în Directiva 2000/69/CE a Parlamentului și a Consiliului European. S-a demonstrat că respirația nivelurilor ridicate de toluen, în timpul sarcinii are efecte ireversibile asupra copilului. De asemenea, expunerea la toluen poate provoca leziuni ale ficatului și rinichilor. Substanțele nocive din aerul pe care locuitorii Ploieștiului îl respiră produc o gamă largă de efecte adverse, inclusiv erori funcționale ale sistemului respirator, nervos, ale sistemului imunitar, probleme hematologice, hepatice, renale, cardiovasculare și reproductive.

În anul 2018, conform măsurătorilor oficiale, au fost depășite limitele maxime admise pentru benzen și butadienă în 275 de zile din 365, ceea ce arată cât se poate de clar că sănătatea noastră, a copiilor noștri, este pusă în pericol!

În anul 2019, Institutul Național de Sănătate a confirmat creșterea semnificativă a numărului de bolnavi de cancer, mai ales pe raza localităților Ploiești, Blejoi și Brazi, arătând că rata de incidență prin leucemie la 100.000 de locuitori, pe raza județului, se triplase în 2016 față de anii precedenți. Totodată, numărul cazurilor de tumori maligne, limfoame, anemie aplastică, tumori bronho-pulmonare este în creștere din cauza poluării orașului.

Ploieștean fiind, nu pot să nu mă întreb care va fi incidența cazurilor în anii următori, având în vedere concluziile cercetărilor ce arată că, la fiecare o mie de oameni, se înregistrează zece cazuri de leucemie, dacă aceștia sunt expuși, timp de 40 de ani, poluării cu benzen în concentrații de cinci micrograme/metru cub?

Ca deputat de Prahova, până acum, m-am folosit de toate instrumentele instituționale pe care le-am avut la dispoziție pentru a atrage atenția asupra acestui fapt îngrijorător: declarații politice prin care am subliniat amploarea fenomenului, peste 100 de interpelări adresate instituțiilor care au atribuții legale în protejarea dreptului constituțional al cetățenilor Ploieștiului la un mediu sănătos (Garda de Mediu, Agenția pentru protecția mediului, Direcția de Sănătate Publică, Primărie, Ministerul Mediului). Din păcate, niciuna dintre instituțiile amintite nu au oferit, până acum, soluții concrete pentru diminuarea poluării în oraș și în zona periurbană!

Încă din anul 2018, Ministerul pe care îl conduceți a anunțat formarea unui grup de lucru în vederea „realizarării scenariilor de reducere a producțiilor unor operatori economici care își desfășoară activitatea în municipiul Ploiești”. Nu s-a întâmplat nimic, iar noi, locuitorii orașului suntem otrăviți în continuare, în fiecare zi!

În timpul mandatului meu, am inițiat mai multe propuneri legislative pentru a apăra drepturile cetățenilor, nu profitul necondiționat al poluatorilor! Acestea au fost respinse, în timp ce măsurătorile indică, în continuare, substanțe nocive în aerul respirat, peste nivelul de siguranță și suportabilitate pentru oameni – ne otrăvim plămânii zilnic și simțim, încă de la primele ore ale dimineții, clasicul miros de gaz ori de ouă clocite!

Da, Domnule Ministru, sunt nenumărate zilele în care cele patru stații de pe raza municipiului, care înregistrează indicatorii privind calitatea aerului, sunt pe roșu, arătând o alertă de nivel cinci din șase posibile! Este oficial, deja, de mult timp: aerul din Ploiești este irespirabil!

Având în vedere aspectele de mai sus, vă rugăm să luați urgent măsurile ce se impun pentru protejarea mediului și a populației din orașul Ploiești!

Vă rugăm să contribuiți la elaborarea și susținerea unor propuneri legislative absolut necesare pentru combaterea acestui adevărat atentat la sănătatea publică!

Vă solicităm să propuneți urgent strategii concrete și realizabile de îndată pentru a opri poluarea în județul Prahova!

Vă chemăm să verificați urgent activitatea instituțiilor subordonate: Agenția Națională pentru Protecția Mediului Prahova, precum și Garda Națională de Mediu – Comisariatul județean Prahova cu privire la măsurile pe care (nu) le-au luat pentru prevenirea și combaterea poluării!

Viețile a zeci de mii de oameni sunt în joc la fiecare respirație!

Iar dreptul nostru constituțional la un mediu sănătos trebuie să fie mai presus de interesele politice și economice!”