PSD l-a făcut pe Tudorel Toader rector pe viață. USR depune, din nou, un proiect de limitare a mandatelor rectorilor

PSD l-a făcut pe Tudorel Toader rector pe viață. USR depune, din nou, un proiect de limitare a mandatelor rectorilor

Uniunea Salvați România contestă modificările aduse de PSD la Legea Educației prin care rectorii universităților pot rămâne în funcție pe viață, prin eliminarea condiției de a ocupa mai mult de două mandate complete în aceeași universitate. 

USR consideră că amendamentul depus de senatorul PSD Liviu Pop la Legea Educației, votat pe 10 februarie în Senat, este un cadou pentru rectorii cu carnet de partid sau care au făcut favoruri politicienilor. Unul dintre rectorii care va beneficia de acest cadou este Tudorel Toader, fostul ministru al Justiției și în prezent rector la Universitatea Ioan Cuza din Iași, care a slujit infractorii din PSD și a modificat legile justiției. 

“M-am pronunțat în repetate rânduri împotriva feudalizării învățământului superior și permanentizarea unor persoane în funcțiile de conducere. Acești stăpâni de universități își creează un sistem de vasalitate și de complicități, nociv pentru educație. Doar deschizând competiția pentru alegerea unor alte persoane în funcția de rector asigurăm funcționarea democratică și meritocratică a învățământului superior.”, transmite senatorul USR Vlad Alexandrescu, membru în Comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport.

“Asistăm la un atac asupra democrației din învățământul academic. În consecință, USR răspunde prin redepunerea în Parlament a legii de limitare a rectorilor la două mandate complete, deci perioada maximă de 8 ani. Și actuala lege modificată cu dedicație de Victor Ponta lasă portițe pentru a fi fentată. Anul acesta toți rectorii feudalizați și-au luat vacanță de studii și s-au autosuspendat o lună pentru a nu avea mandat complet și, astfel, să poată candida din nou și să rămână în funcție. USR va corecta această răsplată a politicienilor pentru rectori”, conchide deputatul USR Cristina Iurișniți, membru Comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport.

USR susține depolitizarea Educației și eliminarea influenței politice din universități. În aprilie 2019, parlamentarii USR Cristina Iurișniți și Vlad Alexandrescu au depus un proiect de lege care propunea limitarea mandatelor rectorilor și decanilor la maximum două, cu scopul de a crește integritatea și transparența academică. Însă propunerea a fost respinsă pentru că partidele vechi susțin feudalizarea universităților. 

Astăzi, 11 februarie, USR a depus din nou proiectul legislativ privind limitarea mandatelor rectorilor și decanilor la maxim două și care prevede și o pondere de 25% pentru studenți din numărul total de electori în cadrul alegerii rectorilor. USR susține democratizarea universităților și va continua lupta împotriva cumulului de putere a rectorilor susținuți politic.