Senatorii USR au blocat în comisiile de specialitate desființarea Gărzii Nationale Forestiere

Senatorii USR au blocat în comisiile de specialitate desființarea Gărzii Nationale Forestiere

Senatorii USR Allen Coliban și Mihai Goțiu au votat împotriva inițativei guvernului de desființare a Gărzii Naționale Forestiere.

Astăzi, 11 februarie, proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.88/2019 care vizează desființarea gărzilor forestiere a intrat în discuțiile comisiilor de specialitate din Senat.

Președintele Comisiei pentru Mediu, senatorul USR Allen Coliban, și-a justificat astfel votul împotriva măsurii: ”Într-o perioadă în care avem nevoie mai mult ca oricând de structuri eficiente de control în domeniul forestier, Ministerul Mediului desființează Garda Națională Forestieră! Am dat aviz negativ în Comisia pentru Mediu a Senatului deoarece lupta împotriva infracționalității forestiere se duce la nivelul structurilor teritoriale ale Gărzii Forestiere, problemele de la acest nivel fiind reflectate în anchete de presă precum cele publicate de Recorder sau Rise Project iar controlul asupra Gărzilor teritoriale îi revine Gărzii Naționale Forestiere. Coincidență sau nu, măsura vine într-un moment în care Garda Națională Forestieră amplificase controalele la structurile teritoriale”. 

Mihai Goțiu, membru în Comisia pentru Ape și Păduri din Senat:”Nu am cum să fiu de acord cu desființarea Gărzii Naționale Forestiere, înființată în urma protestelor pentru salvarea pădurilor din România, din primăvara anului 2015. Nu ai cum să spui că întărești controlul, desființând structura de control de specialitate și mutând aceste atribuții în pixul unui secretar de stat numit politic. Atribuțiile și rolul Gărzii Forestiere trebuie întărite. Da, e necesară o evaluare a inspectorilor din această structură, în care există și oameni care își fac munca cinstit, și oameni care au închis ochii complice la dezastrul din păduri. Am întâlnit din ambele categorii în numeroasele cazuri pe carle-am investigat de când sunt senator. Dar această Ordonanță de Urgență e nocivă, nu rezolvă problema, ci o agravează, prin centralizare politică.”

În urma argumentelor prezentate de senatorii USR, Legea de adoptare a OUG 88/2019, prin care a fost desființată Garda Națională Forestieră, a primit avize negative în Comisiile de Mediu și pentru Buget Finanțe precum și raport negativ în Comisia pentru Ape și Păduri din Senatul României, urmând să fie supusă la vot, în plen săptămâna viitoare.