Frăția PSD-ALDE-UDMR a respins în Senat Ordonanța de urgență pentru anticipate

Frăția PSD-ALDE-UDMR a respins în Senat Ordonanța de urgență pentru anticipate

Ordonanța de urgență pentru anticipate, care facilita votul românilor, inclusiv al celor din Diaspora, a fost respinsă în plenul Senatului prin votul PSD, UDMR și ALDE. Senatorii USR au votat, alături de cei ai PNL, în favoarea ordonanței.

Votul de astăzi din Senat dovedește încă o dată că PSD, ALDE și UDMR nu scapă nicio ocazie să îngrădească dreptul românilor de a vota. Pentru că se tem de votul românilor.

PSD, ALDE și UDMR nu vor nici ca Diaspora să poată vota în condiții decente, timp de trei zile, pentru că știu bine că românii din străinătate nu votează cu ei. Și, atunci, îi pedepsesc, lipsindu-i și de o reprezentare corectă în Parlamentul de la București.

Dacă s-ar fi dat curs solicitărilor USR de a înființa comisia de cod electoral la începutul acestei legislaturi nu ne-am fi aflat astăzi în această situație. USR a cerut în mai multe rânduri întrunirea comisiei de cod electoral astfel încât parlamentarii să aibă ocazia de a pune în acord diversele prevederi din legile electorale. Ne-am trezit trei-patru ani mai târziu că trebuie să modificăm legile electorale pentru a putea desfășura alegeri în cele mai bune condiții. Deci, dacă s-ar fi dorit să avem o legislație electorală cu prevederi unitare, lucrul acesta s-ar fi putut face. Din păcate, nu am avut voință politică din partea majorității formate în jurul PSD și a lui Liviu Dragnea în 2016, majoritate care vrea să decidă în continuare cum votează românii. PSD a votat împotriva ordonanței pentru că nu-și dorește ca românii să poată vota în cele mai bune condiții, nu-și dorește o reprezentare corectă a diasporei și, în mod evident, nu-și dorește alegeri anticipate, pentru că nu ar mai obține același număr de mandate ca în 2016”, a declarat senatoarea USR Florina Presadă.

USR a luptat și va lupta în continuare pentru ca românii să poată vota mai ușor și să poată alege candidați integri și bine pregătiți!

Dovadă stau proiectele depuse de USR de la intrarea în Parlament, proiecte care vizează alegerea primarilor în două tururi de scrutin, creșterea numărului de parlamentari pentru Diaspora, reducerea numărului de semnături pentru înscrierea unei candidaturi la locale, la parlamentare și la președinție, scăderea pragului electoral, facilitarea votului în străinătate, inclusiv prin vot electronic la distanță și vot prin corespondență.

În plus, ori de câte ori a fost ocazia, parlamentarii USR au încercat să promoveze aceste modificări sub formă de amendamente la alte proiecte de lege. Așa cum s-a întâmplat, de pildă, în ședința de marți a Comisiei pentru administrație publică, când senatoarea USR Florina Presadă a depus amendamente la OUG-ul pentru anticipate pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin și pentru reducerea numărului de semnături necesare pentru depunerea candidaturilor.

USR va continua să lupte și pentru simplificarea accesului cetățenilor competenți în politică pentru că a venit vremea ca vechea clasă politică să fie sancționată pentru tot răul făcut în ultimii 30 de ani!