Daniel Popescu: Susțin informarea cetățenilor din diaspora privind oferta locurilor de muncă din România însă nu în forma anunțată de Guvern

Daniel Popescu: Susțin informarea cetățenilor din diaspora privind oferta locurilor de muncă din România însă nu în forma anunțată de Guvern

Deputatul USR Daniel Popescu transmite că susține informarea cetățenilor din diaspora privind oferta locurilor de muncă din România însă nu agrează forma anunțată de Guvern. În urmă cu câteva zile, Ionel Dancă – șeful Cancelariei primului-ministru – a anunțat că Guvernul lucrează la o platformă online care va face cunoscute românilor din străinătate ofertele de muncă din România. Platforma ar urma să fie lansată, în premieră, în Italia și s-ar urmări “facilitarea reîntoarcerii în ţară a românilor plecaţi la muncă în străinătate, pe fondul crizei de muncă tot mai accentuate din România”.

„Domnule prim ministru Ludovic Orban și doamnă ministru Violeta Alexandru, nu este mai simplu, mai oportun și mai chibzuit să investim în extinderea și perfecționarea platformei guvernamentale online, deja funcțională – www.posturi.gov.ro ? De ce nu adaptăm platforma existentă la noile necesități, fără să cheltuim banii publici în noi sisteme noi a căror realizarea necesită timp și resurse?” transmite deputatul USR Daniel Popescu, vicepreședintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării.

În acest caz, deputatul Daniel Popescu ridică următoarele întrebări:

  • ținând cont de constrângerile bugetare din acest an, cu câți bani dorește Guvernul să construiască această nouă platformă ?
  • de ce Guvernul nu ia în calcul îmbunătățirea funcționalității și extinderea platformei guvernamentale publice existente – www.posturi.gov.ro – astfel încât TOATE locurile de muncă să poată fi găsite într-o singură platformă? Ne putem inspira din modelul britanic al platformei pentru locuri de muncă din domeniul public – https://www.gov.uk/find-a-job.

Istoricul demersurilor pe care deputatul USR Daniel Popescu le-a făcut în Parlament pentru îmbunătățirea accesului românilor din străinătate ofertele de muncă din România:

✔ În decembrie 2017, încă din primul an de mandat, a interpelat Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) – http://bit.do/fwmH3 – cu privire la “măsurile privind posibilitatea ocupării posturilor publice, vacante destinate personalului contractual şi românilor din #diaspora”. Cu acea ocazie, a transmis DORINȚA unor români din străinătate de a participa la concursurile organizate de instituțiile statului, dar și RESTRÂNGERILE reale pe care le întâmpină în procesul de accesare a unui loc de muncă în România.

✔ În mai 2018 a transmis o altă interpelare către Ministerul Muncii – http://bit.do/fwmJD,  prin care dorea să afle dacă există o evaluare a deficitului de forţă de muncă din România, pe sectoare şi ocupaţii, având în vedere că în ultimii ani tot mai mulţi români au plecat să muncească în străinătate. În textul interpelării a atras atenţia asupra amplorii şi gravităţii acestui fenomen. Răspunsul primit a fost departe de a fi satisfăcător.

✔ În octombrie 2018 a avut o altă intervenție în Parlament prin care am rugat Guvernul şi colegii parlamentari să evalueze consecinţele emigraţiei şi să fie găsite soluţii pentru a reduce acest fenomen şi pentru a atenua deficitul de forţă de muncă determinat de acest fenomen – http://bit.do/fwmCy. A arătat că plecarea atâtor români la muncă în străinătate va avea consecinţe dramatice asupra dezvoltării întregii ţări şi ele nu vor întârzia să apară dacă nu facem nimic în acest sens.

✔ Iată că, după 3 ani, Guvernul își asumă deficitul de forță de muncă, dar numai la nivel declarativ și fără o viziune pe termen lung. Mulți dintre actorii economici sunt deja obligați să-și identifice singuri soluțiile însă cu riscuri și impact social. Compensarea emigrării prin imigrare nu este o soluţie sau o consolare serioasă, întrucât numărul străinilor aflaţi în România este de aproximativ 30 de ori mai mic decât cel al românilor plecaţi în străinătate. De aceea, soluția viabilă este repatrierea diasporei.  ⠀⠀