Daniel Popescu: La patru luni de la solicitare, CNAS încă nu a implementat procedura de solicitare online a cardului european de sănătate

Daniel Popescu: La patru luni de la solicitare, CNAS încă nu a implementat procedura de solicitare online a cardului european de sănătate

Daniel Popescu, deputatul USR de diaspora, vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, s-a adresat în octombrie 2019 Ministerului Sănătății pentru a solicita mai multe informații legate de cardul european de sănătate. Totodată, deputatul USR a solicitat completarea procedurii de eliberare a cardului de sănătate, astfel încât cererea de eliberare să poată fi completată și depusă și prin intermediul unei platforme digitale, așa cum se întâmplă în alte state membre UE.

În opinia lui Daniel Popescu,Este regretabil faptul că în 4 luni CNAS nu a reușit să implementeze un simplu formular digital prin care cetățenii să poată solicita cardul european de asigurat. Suntem la coada clasamentelor în UE când vine vorba de digitalizarea și debirocratizarea unor servicii de bază. Toate statele UE, în afară de România, dețin platforme online sau digitale pentru solicitarea și completarea cererii de eliberare a cardului european de sănătate. Doamna Adela Cojan este din 18 noiembrie 2019 noul președinte a CNAS, după ce fost numită de premierul Ludovic Orban, la propunerea ministrul Sănătății, Victor Costache.”

La o lună după interpelarea deputatului USR, în data de 15 noiembrie 2019, președintele CNAS anunța că, cităm: “analizează posibilitatea dezvoltării aplicației cardului european de sănătate în așa fel încât să nu mai fie obligatorie deplasarea solicitantului la casa de asigurări de sănătate, iar cererea de eliberare a cardului să poată fi transmisă și online”.

“Din octombrie-noiembrie 2019 și până acum nu s-a mai întâmplat nimic. Oamenii din diverse localități îmi scriu că trebuie să parcurgă zeci sau sute de kilometri pentru o simplă formalitate birocratică. Spre exemplu, ca să ajungă la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate din Suceava, un solicitant din Poiana Stampei trebuie să piardă jumătate de zi, să parcurgă 260 km dus-întors (cam 5 ore cu mașina) pentru 3 minute cât durează să depună cererea la ghișeu. Sunt printre lucrurile ridicole pe care le întâlnim doar în România.” – a continuat deputatul USR.

De asemenea, Daniel Popescu a indicat în interpelarea inițială și o serie de modele de bune practici din alte state, invocând totodată avantajele informatizării procedurii de eliberare a cardului european de sănătate. În răspunsul adresat parlamentarului USR, Ministerul a precizat o serie de date referitoare cardurile europene de sănătate eliberate până în anul 2019, inclusiv numărul lor, defalcat pe ani. Astfel, dacă în anul 2009 au fost eliberate 169.224 de carduri, în anul 2018 numărul lor a fost de 311.215, media fiind de 232.455 anual (totalul cardurilor eliberate în perioada 2009-2018 fiind de 2,324,552).

“Procedura este dificilă și anevoioasă atât pentru solicitant, cât și pentru lucrătorii Caselor de Asigurări de Sănătate, pe când soluția complementară la o astfel de abordare – digitalizarea procedurii – face ca pașii pentru obținerea unui card european de sănătate să poată fi parcurși mult mai rapid și fără costuri suplimentare. Îl rog pe domnul ministru Victor Costache și doamna președinte Adela Cojan să rezolve această problemă prin crearea unei platforme digitale în vederea completării formularului online și a transmiterii tuturor documentelor doveditoare în format electronic (.pdf).” – a încheiat deputatul Daniel Popescu.