USR solicită Guvernului să informeze cu privire la independența medicală a României

USR solicită Guvernului să informeze cu privire la independența medicală a României

Senatorul USR Adrian Wiener, membru în Comisia pentru sănătate publică, i-a adresat o interpelare Ministrului Sănătății, Victor Costache, cu privire la independența medicală a României.

Adrian Wiener arată că este necesar ca ministrului Sănătății să informeze despre dependența României în privința medicamentelor, a echipamentelor sau a materialelor sanitare, de instrumentar sau consumabile, având în vedere că România este dependentă de importuri. 

“Aș dori să știu ce proporție din produsele care constituie Stocurile de Urgență Medicale din Nomenclator au ca și alternativă producători din România. În al doilea rând, care este proporția din nomenclatoarele de echipamente și dispozitive medicale, instrumentar și consumabile pentru care există producători în România? Dar din lista de medicamente de interes strategic pentru România, întocmită pe baza listei de medicamente esențiale a OMS câte sunt produse în România? În ce măsură suntem dependenți de importurile intra și extracomunitare? În fine, l-am întrebat pe ministrul Costache dacă este oportună o astfel de analiză în contextul posibilei fragmentării a piețelor internaționale.”, notează senatorul USR Adrian Wiener. 

Adrian Wiener consideră că este necesar ca subiectul să fie dus și în atenția Consiliului Uniunii Europene pentru găsirea unor soluții și a unui calendar pentru un obiectiv comun: independența medicală a Uniunii Europene.