Cristina Iurișniți: De Ziua Internațională a Femeii, USR militează pentru egalitate de șanse

Cristina Iurișniți: De Ziua Internațională a Femeii, USR militează pentru egalitate de șanse

Săptămâna aceasta sărbătorim 8 martie, Ziua Internațională a Femeii. În calitate de președintă a Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, le urez sănătate, bucurii alături de cei dragi și proiecte împlinite tuturor femeilor din România şi din lume. Conform INS suntem peste 51% femei în România. Același procent îl regăsim şi la nivel mondial.

Dincolo de felicitările potrivite acestei ocazii, este încă un 8 Martie în care România este codașă la combaterea discriminării, la egalitatea de șanse și tratamentul egal pentru femei și bărbați și, cel mai grav, la prevenirea și combaterea violenței asupra fetelor și femeilor din țara noastră.

„Statisticile pe care le-aminteam și anul trecut într-un mesaj similar nu s-au schimbat în mod semnificativ: la fiecare 30 de secunde o româncă este bătută de partener; la fiecare 5 zile, una este ucisă. Deși a intrat în vigoare mult-așteptatul ordin de protecție provizoriu, nu au fost reglementate și bugetate nici anul acesta sistemele de supraveghere electronică prevăzute în lege pentru agresori, care astfel sunt liberi să atace din nou și chiar să curme vieți. Nu puține au fost cazurile mediatizate anul acesta – femei omorâte de actuali și foști parteneri, chiar dacă aveau deja un ordin de protecție emis împotriva acestora. Dar orice nou caz este cu unul prea mult și ar trebui să fie conștienți toți cei responsabili de tergiversarea brățărilor electronice de gravitatea inacțiunii lor. Solicit Guvernului interimar să deblocheze proiectul de lege pus în dezbatere publică și-așa mult prea târziu, abia în iulie 2019 și rog toți colegii din Parlamentul României să îl lucrăm în procedură de urgență la primirea în Parlament., transmite deputatul USR Cristina Iurișniți.

Copiii femeilor din România au nevoie de modele, iar fetele din țara noastră nu află mai nimic pe băncile școlii despre Sarmiza Bilcescu, prima femeie din lume cu un doctorat în Drept; despre Sofia Ionescu-Ogrezeanu, prima femeie neurochirurg și Eliza Leonida Zamfirescu, prima femeie inginer din lume; despre Smaranda Gheorghiu, prima femeie care a călătorit spre Polul Nord sau despre Smaranda Brăescu, campioană europeană și mondială la parașutism. Nu află prea multe nici despre Alexandrina Cantacuzino, despre Marina Știrbey și Escadrila Albă, despre reginele României sau despre Elisabeta Rizea și partizanele din munți. Portretul acestor femei merită să fie prezent atât în manuale, cât și în spațiul public, în instituțiile din România, inclusiv în Parlamentul României.

Vă invităm ca până la finalul lunii martie să mergeți să vedeți expuse la nivelul P, pe traseul circuitului turistic cele 20 de portrete feminine care au schimbat istoria României și a lumii – o expoziție pe care am organizat-o în Parlament cu ajutorul Fundației Centrul Parteneriat pentru Egalitate.

În an electoral  legislația aferentă încă nu garantează o participare egală și echitabilă a femeilor la nivel decizional, politic și administrativ. În Parlament avem una dintre cele mai slabe reprezentări ale femeilor din comunitatea europeană (cca 18%). Putem schimba asta împreună.

Pentru a sărbători viitorul 8 martie cu un pas mai aproape de o reprezentare paritară, vă invit să lăsăm orgoliile și interesele de partid la o parte și să modificăm legislația electorală în spiritul egalității de șanse și de gen conform rezoluţiilor adoptate în Parlamentul European,  pentru a îmbunătăți educația generațiilor viitoare și implicit condiția femeilor pe care le reprezentăm.