Proiect USR: Toate cererile și documentele adresate statului să fie depuse pe email, copiile scanate să aibă valoare de original

Proiect USR: Toate cererile și documentele adresate statului să fie depuse pe email, copiile scanate să aibă valoare de original

Deputatul USR de Brașov Tudor Benga ușurează interacțiunea cu statul a cetățenilor, pe perioada stării de urgență, printr-un proiect de lege care prevede că solicitările de orice fel, precum și documentele care le însoțesc, adresate instituțiilor statului de la nivel central și local, unităților medicale din sistemul de stat și privat și unităților farmaceutice, pot fi comunicate și în format electronic. Copia scanată sau fotografiată va avea valoare de original.

Deși a fost interzisă circulația pe domeniul public în alte scopuri decât cele absolut esențiale, măsurile restrictive nu au fost dublate de măsuri de diminuare a birocrației. În continuare se formează aglomerări în instituțiile publice, unitățile medicale și unitățile farmaceutice din cauza faptului că, încă, se solicită documente pe hârtie. Acest lucru contribuie la răspândirea virusului și anulează eficiența celorlalte măsuri, ba chiar constituie un pericol pentru categoria bolnavilor cronici, obligați să stea la coadă pentru adeverințe, prescripții sau concedii medicale.

Proiectul de lege depus astăzi de către deputatul USR Tudor Benga completează legea pentru aprobarea OUG nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă.

Proiectul reduce birocrația statului pe durata stării de urgență declarată ca urmare a epidemiei de COVID-19, situație în care se impune o mai mare eficiență și flexibilitate. Proiectul va avea, dacă va fi adoptat, un impact major pentru distanțarea socială, întrucât cetățenii nu mai sunt puși pe drumuri să depună documente. Măsura va sprijini și bolnavii cronici, cea mai vulnerabilă categorie la noul coronavirus, în relația cu farmaciile, întrucât aceștia vor putea transmite online rețetele pentru medicația de care au nevoie pe perioada carantinei.

Acesta este doar un pas, dar unul absolut necesar pentru a proteja cetățenii acestei țări. Măsurile restrictive trebuie dublate urgent de măsuri care să vină în sprijinul cetățenilor care stau în case. Degeaba introduce statul pedepse pentru cei care încalcă regulile cuprinse în ordonanțele militare, dacă oamenii sunt în continuare obligați să se deplaseze pentru a satisface o birocrație care a devenit chiar fatală pe perioada stării de urgență declarate ca urmare a pandemiei de COVID-19. Sper să ajungem ca statul să poată genera automat documentele de care cetățenii au nevoie astfel încât să nu fie nevoie de deplasări pentru a le ridica. Mai sper ca, în continuare, Guvernul să adopte de urgență alte măsuri care să permită industriilor private să răspundă mai repede nevoilor de bază ale populației carantinate. Exemplul farmaciilor, care sunt exclusiv private, acestea ar putea să asigure livrări online, pe baza prescripțiilor transmise pe email. Această lege constituie o bază pentru digitalizarea completă a statului, post-pandemie”, a declarat deputatul USR Tudor Benga.

Deputatul USR cere Parlamentului dezbaterea de urgență a acestei legi în ședințele comisiilor de specialitate ale Parlamentului și de plen care vor avea loc prin comunicare la distanță.