Aplicație, în loc de formulare pe hârtie, pentru optimizarea controalelor rutiere în perioada restricțiilor de trafic

Aplicație, în loc de formulare pe hârtie, pentru optimizarea controalelor rutiere în perioada restricțiilor de trafic

Deputatul USR Cornel Zainea, Președinte al Comisiei de IT din Camera Deputaților, solicită Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor crearea, împreună cu Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), a unei aplicații care să vină în ajutorul șoferilor, dar și a organelor de control, pentru a reduce la minimum timpul de așteptare la filtre.

Solicitarea deputatului USR vine în contextul în care controalele rutiere la intrarea și ieșirea din orașe, în condițiile restricției de trafic prevăzute de ordonanța Militară nr. 3 din 24.03.2020, creează cozi interminabile și blocaje în trafic, lucru care duce la întârzieri ale transportatorilor și societăților economice care și așa își desfășoară activitatea în condiții vitrege.

“Concret, este vorba despre crearea unui sistem informatic/aplicații care să preia printr-un formular toate datele solicitate în prezent pe formularul tipizat, care să genereze un cod QR unic, urmând a fi imprimat pe hârtie sau disponibil pe telefonul mobil al conducătorului auto. Acest cod poate fi scanat rapid de agentul de control prin intermediul unei aplicații. Utilizarea acestui tip de aplicație și posibilitatea verificării și validării declarației practic instantaneu ar reduce mult aceste cozi de așteptare, ar duce la fluidizarea traficului și la posibilitatea urmăririi respectării celor declarate precum și a trasabilității deplasărilor.”, conchide deputatul USR Cornel Zainea.