Senatorii USR au votat împotriva propunerii legislative a PSD, ALDE, UDMR și Pro România privind alegerile locale

Senatorii USR au votat împotriva propunerii legislative a PSD, ALDE, UDMR și Pro România privind alegerile locale

Senatorii USR au votat împotriva propunerii legislative inițiate de Călin Popescu Tăriceanu, Marcel Ciolacu, Victor Ponta și Kelemen Hunor pentru prelungirea mandatelor aleșilor locali și stabilirea datei alegerilor locale de către Parlament.

Prin această propunere se modifică nejustificat logica legislației electorale, mai ales prin schimbarea forului care stabilește data alegerilor locale. USR consideră că este normal ca alegerile locale din acest an să fie amânate, în primul rând pentru a putea asigura sănătatea cetățenilor și, în al doilea rând, pentru a asigura o participare numeroasă la vot, care să ofere legitimitate aleșilor locali.

Însă, soluția de prelungire a mandatelor aleșilor locali, așa cum a fost formulată în propunerea legislativă, nu este clară: va fi aplicabilă tuturor situațiilor de stare de urgență de acum încolo sau se referă numai la cea curentă? Cu cât se prelungesc, de fapt, mandatele aleșilor locali? Acestea sunt neclarități ale legii semnalate și de către Consiliul Legislativ în avizul pe care l-a dat și care nu au fost clarificate nici în urma amendamentelor admise la propunerea legislativă.

De asemenea, USR consideră că prelungirea mandatelor președinților de consilii județene nu ar trebui să se facă automat, laolaltă cu mandatele celorlalți aleși locali, în condițiile în care aceștia nu au fost aleși prin vot direct, ci de către consilieri.

În privința stabilirii datei alegerilor de către Parlament, ne aflăm în fața unei premiere legislative. Vrem un Parlament cât mai implicat și responsabil, dar data alegerilor trebuie  să fie stabilită de către Guvern, prin hotărâre de guvern. Este și normal să fie așa, pentru că Executivul este cel care organizează alegerile. Este cu atat mai oportun acum ca data alegerilor sa fie stabilită de către Guvern, cu avizul Comitetului pentru Situații de Urgență, pentru că este vorba despre sănătatea oamenilor. Dar, brusc, PSD descoperă valențele parlamentarismului și vrea să impună ACUM data alegerilor locale, când încă poate controla ambele camere ale Parlamentului, împreună cu aliații tradiționali UDMR, ALDE și Pro România. Propunerea de față nu este decât o încercare a domnilor Tăriceanu, Ciolacu, Ponta și Kelemen de a-și ține partidele în jocul politic, prin tentativa de a se juca cu data alegerilor si majoritățile din Parlament”, a declarat senatoarea USR Florina Presadă.

USR consideră că modificarea în acest fel a legislației electorale în acest moment reprezintă încă o dovadă a cinismului PSD și a aliaților săi.