USR a reușit să împiedice PSD să dea undă verde baronilor locali incompatibili să candideze pentru un nou mandat

În timp ce oamenii sunt preocupați de propria sănătate și de cum va afecta pandemia viața familiei lor, PSD nu se dezminte și împinge în Parlament tot mai multe proiecte nocive, folosindu-se de majoritatea pe care încă o are. După ce a lăsat în Camera Deputaților să fie adoptat tacit proiectul pentru autonomia Ținutului Secuiesc, PSD a vrut astăzi să treacă de Parlament proiectul care îi spală pe baronii locali de incompatibilități și conflicte de interese, astfel încât aceștia să poată candida la alegerilor locale din 2020. În urma demersului USR, proiectul a fost retrimis la Comisia juridică, spre rediscutare.

În plină criză provocată de noul coronavirus, cea mai mare grijă a pesediștilor este să-și spele baronii locali și să le șteargă prin lege efectele interdicțiilor căpătate ca urmare a conflictelor de interese și incompatibilităților în care s-au aflat. Prin acest proiect de lege, făcut cu dedicație pentru sute de primari și consilieri găsiți incompatibili sau în conflict de interese de ANI, li se dă acestora posibilitatea de a candida la următoarele alegeri. De altfel, legea era concepută cu subiect și predicat pentru alegerile din 2020”, declară deputatul USR Stelian Ion.

La inițiativa parlamentarilor PSD, termenul de 3 ani în care pretendenții la funcția de primar sau consilier local nu trebuie să fi săvârșit fapte care au determinat existența unui conflict de interese sau a stării de incompatibilitate s-ar calcula de la săvârșirea faptelor și nu de la data constatării lor de către Agenția Națională de Integritate.

Inițiatorii, în majoritatea lor pesediști, printre care se regăsește și senatorul Șerban Nicolae, au scris o lege care contrazice flagrant Legea nr. 176/2000 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice și înlătură multe dintre efectele acestei legi. Ei confundă în mod voit termenul de prescripție a răspunderii administrative cu termenul de decădere de 3 ani, pentru a scurta sau a înlătura complet interdicția de a mai ocupa funcții sau demnități publice. Spre exemplu, dacă un ales local a săvârșit fapta în 2016 și a contestat în instanță raportul ANI, iar instanța i-a respins în mod definitiv contestația înainte de data alegerilor, acesta va putea candida, deși potrivit Legii nr. 176/2010 interdicția de 3 ani ar trebui să opereze abia de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești, nicidecum de la data săvârșirii faptei”, precizează deputatul USR Stelian Ion.

Deoarece adoptarea unei astfel de legi ar însemna încălcarea unor legi și hotărâri judecătorești, iar baronii incompatibili ar scăpa de toate consecințele faptelor lor, grupul USR din Camera Deputaților a solicitat rediscutarea proiectului în comisii. Solicitarea a fost, în cele din urmă, acceptată și proiectul se întoarce, pentru o săptămână, la Comisia juridică a Camerei.

Uniunea Salvați România face un apel la deputații tuturor partidelor parlamentare să nu voteze acest proiect de lege în beneficiul baronilor locali care, prin incompatibilități și conflicte de interese, și-au rotunjit conturile și au drenat bani publici spre clientela de partid.