USR: Secția specială pentru anchetarea magistraților trebuie desființată de urgență!

USR: Secția specială pentru anchetarea magistraților trebuie desființată de urgență!

În condițiile în care plenul Consiliului Superior al Magistraturii urmează să ia în discuție declanșarea concursului pentru șefia Secției de Investigare a Infracțiunilor în Justiție (SIIJ), USR solicită Guvernului Orban să-și țină promisiunea și să desființeze, de urgență, această secție specială înființată din dorința lui Liviu Dragnea de a avea un instrument de intimidare a judecătorilor și procurorilor.

În loc să susțină desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, unii sunt preocupați să impună mai repede noi șefi acolo. Îi solicit premierului Ludovic Orban să se țină de cuvânt și să desființeze această secție prin ordonanță de urgență. Tema a fost arhidezbătută în spațiul public, nu ia prin surprindere pe nimeni. Este clar că punerea în acord a legislației noastre cu recomandările GRECO, avizele Comisiei de la Veneția și recomandările din cadrul MCV reprezintă o urgență. Aceasta secție odioasă, concepută de Liviu Dragnea, trebuie desființată imediat, nu întărită”, declară deputatul USR Stelian Ion.

La exact șase luni de la primul vot de învestitură a Guvernului PNL și în condițiile în care trenează finalizarea proiectului de lege privind desființarea SIIJ, desființarea Secției speciale prin ordonanță de urgență pare să fie singura soluție.

Juridic vorbind, referendumul pe Justiție din 2019 a fost unul consultativ, iar spiritul său a fost acela de a sprijini Justiția, nu de a asista la distrugerea ei. De altfel, precedentul a fost creat atunci când Guvernul a modificat Codul penal prin ordonanță de urgență (OUG nr. 28/2020), deși asta ar fi contravenit literei referendumului prezidențial, dar nu și spiritului său. Așadar, curaj, domnule ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, curaj, domnule premier! Desființați odată Secția Specială de Investigare a Infracțiunilor din Justiție!”, mai declară deputatul USR Stelian Ion.

Uniunea Salvați România se raliază, totodată, poziției formulate de Asociația „Forumul Judecătorilor din România” și Asociația „Inițiativa pentru Justiție”, potrivit căreia organizarea de către CSM de noi concursuri pentru ocuparea funcțiilor de conducere și de execuție din cadrul SIIJ nu poate fi, sub nicio formă, o soluție adecvată.

Desființarea SIIJ nu doar că este în linie cu cerințele Comisiei Europene, ale GRECO și ale Comisiei de la Veneția, dar se impune și prin prisma rezultatelor obținute în 2019 de această structură: din 417 dosare soluționate în 2019, 415 au fost clasate și doar în două cauze s-a dispus trimiterea în judecată a trei inculpați. Spre comparație, în aceeași perioadă, DNA a soluționat, 2.694 de dosare și a dispus trimiterea în judecată în 235 de cauze, cuantumul prejudiciului reținut în actele de inculpare fiind de circa 156,4 milioane euro.

Aceste rezultate, așa cum reies ele din Raportul de activitate al Ministerului Public pe anul 2019, demonstrează cât de mincinos e discursul cu „Justiția este coruptă” și proporțiile eșecului SIIJ.

Uniunea Salvați România reamintește, de asemenea, că primul punct din Acordul politic semnat de USR și PNL a angajat Guvernul Orban să implementeze recomandările MCV și să pună în acord legile Justiției cu recomandările Comisiei de la Veneția și ale GRECO.

Încă o amânare a desființării SIIJ nu este acceptabilă. Justiția trebuie repusă urgent pe făgașul ei normal și, dacă Parlamentul, condus încă de PSD, nu poate face acest lucru, este de datoria Guvernului PNL să o facă.