George Dircă: Oficial, avem nevoie de o nouă Curte Constituțională

George Dircă: Oficial, avem nevoie de o nouă Curte Constituțională

Senatorul USR George Dircă este de părere că în urma deciziei CEDO, care i-a dat câștig de cauză Laurei Codruța Kovesi în procesul intentat după ce aceasta a fost revocată din funcție, este nevoie ca această instituție să fie reformată radical, iar cei care au pactizat în luarea acelei decizii politizate, să-și dea demisia.  CEDO a stabilit că fostei șefe a Direcției Naționale Anticorupție i-a fost încălcat dreptul de a merge în instanță pentru a se apăra, drept garantat de articolul 6 § 1 din Convenție.

George Diră: ”Atunci când un om numit politic la conducerea Ministerului Justiției a decis decapitarea Direcției Naționale Anticorupție, opoziția vremii – USR și ceilalți care și-au asumat principiile statului de drept – a considerat că demersul este ilegitim. Am considerat inadmisibil ca un om numit de un partid ai cărui lideri sunt cercetați sau chiar condamnați in urma anchetelor DNA să poată decide revocarea din funcție a procurorului șef. Tudorel Toader a executat ordinele PSD și, „prin urmare”, Laura Codruța Kovesi a fost ea însăși executată instituțional.”

Senatorul USR consideră că prin participarea la mazilirea profesională a procurorului șef al DNA, judecătorii Curții Constituționale s-au discreditat definitiv, fără drept de apel iar faprtul că judecătorii CCR sunt foști colegi de partid ai celor pe care procurorii anticorupție îi anchetează nu este de natură să garanteze în niciun fel imparțialitatea acestora.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a stabilit, azi, în unanimitate că judecătorii constituționali din România au limitat drepturile Laurei Codruța Kovesi.

Mai jos puteți citi în integralitatea ei opinia senatorului George Dircă:

Când un om numit politic la conducerea Ministerului Justiției a decis decapitarea Direcției Naționale Anticorupție, opoziția vremii – USR și ceilalți care și-au asumat principiile statului de drept – a considerat că demersul este ilegitim. Am considerat inadmisibil ca un om numit de un partid ai cărui lideri sunt cercetați sau chiar condamnați in urma anchetelor DNA să poată decide revocarea din funcție a procurorului șef. Tudorel Toader a executat ordinele PSD și, „prin urmare”, Laura Codruța Kovesi a fost ea însăși executată instituțional.

Atunci am criticat, am contestat, ne-am revoltat și am blamat. Dar singurii care ar fi putut bloca operațiunea de mazilire profesională a procurorului șef al DNA erau judecătorii Curții Constituționale. Care, într-o lume ideală, ar fi luat act de puterea discreționară pe care ministrul Justiției și-a arogat-o fără niciun temei și ar fi intervenit pentru a apăra magistrații de imixtiunea politică. Dar noi nu trăim într-o lume ideală, ci într-un stat în care judecătorii CCR sunt foști colegi de partid ai celor pe care procurorii anticorupție îi anchetează. Judecatorii CCR, pe lângă lipsa evidentă de înalte competențe în materia constituțională, sunt uneori personaje controversate care au exercitat funcții politice în instituții și partide. Personaje de la care, după un vot politic în Cameră sau Senat, avem pretenția să emane competență și imparțialitate în funcția de judecător constituțional.

Astăzi, Curtea Europeană a Drepturilor Omului ne-a trezit abrupt din iluzia funcționalității statului român. Astăzi, când CEDO a stabilit că judecătorii constituționali au limitat drepturile Laurei Codruța Kovesi, proiectul nostru de reformare a CCR a devenit imperativ. Pentru că, dacă până acum cineva trăia cu senzația ca modelul nostru de Curte Constituțională – profund depolitizat și puternic profesionalizat – este mai degrabă o luptă donquijotească cu morile de vânt, acum avem confirmarea totală ca acest model trebuie implementat.

Când cea mai importantă instituție de control constituțional și singura ale cărei decizii nu pot fi contestate instituțional e demonstrată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului ca fiind defectă și  abuzivă, fie reinventăm instituția, fie ne declarăm învinși în lupta noastră pentru un stat de drept.

Judecătorii care au votat pentru a-l transforma pe Ministrul Justiției într-un politician cu puteri peste procurori trebuie să demisioneze. Și nu e vorba doar despre o demisie de onoare, ci despre o demisie care să evite haosul constituțional. Altfel, va fi greu de explicat oricui ce fel de credibilitate mai au în fața noastră deciziile Curții, după ce CEDO a arătat, într-un  limbaj juridic, că unii judecători CCR funcționează în interes politic, și nu pentru respectarea Constituției.