USR solicită o anchetă la Garda Forestieră Suceava după ce activiști de mediu au fost atacați. DNA-ul pădurilor, esențial

USR solicită o anchetă la Garda Forestieră Suceava după ce activiști de mediu au fost atacați. DNA-ul pădurilor, esențial

Senatorul USR Mihai Goțiu solicită Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, o anchetă a Corpului de Control la Garda Forestieră Suceava după ce Tiberiu Boșutar, președintele Asociației Moldovița, a fost atacat cu topoare de către Mugurel Nacu, consilier al Gărzii Forestiere Suceava, și de fiul acestuia, Ionel Nacu. 

Mihai Goțiu transmite că cele atacul asupra lui Tiberiu Boșutar, petrecut duminică, 17 mai, în pădurile din Suceava, arată necesitatea adoptării legii USR “DNA-ul pădurilor” cât mai curând și în Senat, după votul favorabil de pe 13 mai în Camera Deputaților.

“Mafia Lemnului a prins curaj, la doar câteva zile după ce membrii Guvernului din Camera Deputaților s-au abținut de la votarea legii de înființare a DNA-ului Pădurilor, iar Guvernul a anunțat că nu o susține. Până la producerea unei noi tragedii e doar o chestiune de timp. Păi cum să nu aibă curaj Mafia Pădurilor când atât ministrul Mediului, Costel Alexe, cât și cel al Justiției, Cătălin Predoiu, n-au votat (cu doar câteva zile înainte), în Camera Deputaților, legea de înființare a DNA-ului Pădurilor (Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Mediu)? Cum să nu se simtă încurajați infractorii, hoți și tâlhari deopotrivă, când membrii Guvernului, în calitate de deputați, ”se abțin” de la înființarea unei structuri specializate care să-i trimită la pușcărie?”, transmite senatorul USR Mihai Goțiu, membru în Comisia pentru ape, păduri, pescuit și fond cinegetic.

În consecință, senatorul USR i-a solicitat Ministrului Mediului:

1. Să dispună o anchetă a Corpului de Control la Garda Forestieră Suceava, pentru stabilirea cu exactitate a implicării lui Mugurel Nacu în atacul asupra activiștilor de mediu, evaluarea activității profesionale a acestuia  și legăturile lui cu firmele cu afaceri în domeniul lemnului, și să transmită raportul și concluziile nachetei.

2. Să dispună suspendarea din funcție, până la finalizarea anchetei, a lui Mugurel Nacu.

3. Să lanseze în dezbatere publică și să transmită un calendar cu măsurile legate de evaluarea competențelor și a integrității angajaților Gărzilor Forestiere.

4. Să transmită măsurile pe care Ministrul Mediului le va lua pentru depolitizarea Gărzii Forestiere Naționale.

Amintim că proiectul USR de înființare a unei Direcții de Investigare a Infracțiunilor de Mediu, “DNA-ul pădurilor”, ar urma să fie o structură specializată de parchet care să aibă în competență investigarea infracțiunilor de mediu, și a cărei activitate va fi prezentată Parlamentului, periodic, prin rapoarte. 

Solicitarea senatorului USR Mihai Goțiu trimisă Ministrului Mediului poate fi consultată, și descărcată, aici: