Proiect de lege USR pentru raportarea, reducerea și prevenirea infecțiilor nosocomiale din spitale

Proiect de lege USR pentru raportarea, reducerea și prevenirea infecțiilor nosocomiale din spitale

Parlamentarii USR Tudor Pop, Emanuel Ungureanu și Adrian Wiener au prezentat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă proiectul de lege, depus pe 14 mai în Parlament, care reglementează cadrul general pentru prevenirea, diagnosticarea și tratamentul infecțiilor asociate asistenței medicale (Pl-x 537/2020) , cu scopul de a crește nivelul de siguranță a pacienților îngrijiți în unitățile medicale din România. La conferința de presă a fost prezent și Vlad Mixich, expert în politici publice pe sănătate.

“Avem trei probleme mari pe masa și sunt strâns legate între ele: subraportarea infecțiilor spitalicești, rezistența bacteriană la antibiotice și lipsa unei structuri materiale și profesionale coerente. Deși legislația actuală nu mai sancționează raportarea unui număr mare de pacienți externați infectați cu bacterii multirezistente și-i încurajează pe managerii de spitale să comunice numărul real al infecțiilor intraspitalicești, acesta nu este cu adevărat cunoscut, ceea ce împiedică luare măsurilor necesare pentru prevenirea lor. Grija pentru imaginea proprie și a spitalului prevalează asupra raportării reale. În statistici avem cel mai mic număr de infecții nosocomiale, dar numărul celor care mor anual din această cauză trece de o mie. Să nu uităm că în pandemia de COVID-19, un număr semnificativ de cazuri, și mai ales, o parte însemnată de decese au fost infecții asociate actului medical. Nu numai în spital dar și în centre de vârstnici, centre de recuperare și de dializă.” a transmis inițiatorul proiectului de lege, deputatul USR Tudor Pop, membru în Comisia pentru sănătate și familie. 

Deputatul Tudor Pop, arată în expunerea de motive că infecțiile asociate asistenței medicale (IAAM) reprezintă cea mai importantă amenințare la adresa siguranței pacienților care primesc îngrijiri în unitățile medicale. Apariția unei asemenea probleme de sănătate care nu exista la momentul internării pacientului are impact asupra evoluției sale (inclusiv creșterea riscului de evoluție fatală), prelungește durata de spitalizare și crește costurile înregistrate.

“Lupta cu infecțiile nosocomiale este un proces, nu este o bătălie definitivă, pentru că nu o vom câștiga definitiv niciodată. Obiectivul proiectului de lege este de a ține infecțiile sub control, de a o gestiona corect din punctul de vedere al protejării sănătății oamenilor. Ele sunt inevitabile, de aceea poate că biorezistența va fi cea mai mare provocare a deceniilor care vor veni, și este important să nu mai pierdem nicio zi în această luptă. Este necesar să aducem subiectul în legislația primară, pentru că azi sunt instrumente doar care țin de legislația secundară, de guvern, de ordinul de ministru. Primul pas în combaterea acestui fenomen, prezent în toate instituțiile spitalicești, este crearea unei hărți microbiologice pentru a obține o imagine cât mai aproape de adevăr. Apoi să luăm măsuri”, a transmis senatorul USR Adrian Wiener, medic de profesie, membru în Comisia pentru sănătate publică, co-inițiator al proiectului de lege.

Organizația Mondială a Sănătății evaluează că mai mult de 1 din 20 de pacienți internați vor suferi și un episod de infecție asociată asistenței medicale (IAAM), ajungând probabil la 1 din 10 pacienți în țările cu nivel mediu și scăzut de dezvoltare. La nivelul Uniunii Europene, pentru perioada 2016-2017, au fost estimate 4,5 milioane de IAAM anual doar în spitalele de patologie acută, iar IAAM ar determina anual peste 91.000 de decese, conform celei mai recente estimări, din 2011-2012. 

În România, între 2017-2018 s-au raportat în jur de 20.000 de infecții nosocomiale. În același timp, potrivit unor statistici europene, în țara noastră se raportează de 10 ori mai puține infecții decât în alte țări din UE.  

“Trebuie să asigurăm ocrotirea cetățenilor mai ales prin igiena din spitale. De-a lungul timpului am arătat în repetate rânduri mizeria din spitale. Am arătat saltelele murdare ori mizeria din băi, ori sângele aruncat în canalizare la Spitalul Universitar din București, imaginile din UPU Craiova, Brașov, ori Cluj, iar ceea ce concluzionăm este că cultura mizeriei face parte din lipsa educației elementare din spitale. De aceea, proiectul de lege vine să rezolve atât nevoia de responsabilitate a cadrelor medicale, cât și nevoia de infrastructură pentru a proteja deopotrivă sănătatea pacienților și a cadrelor medicale”, a conchis deputatul USR Emanuel Ungureanu, membru în Comisia pentru sănătate și familie, co-inițiator al proiectului de lege.

Detalii despre proiect aici: https://stopnosocomiale.ro/

Conferința de presă online poate fi urmărită aici: www.facebook.com/USRNational/videos/1627400314103053/