USR Diaspora solicită să fie create culoare de tranzit pentru repatrierea cetățenilor români aflați în situații dificile în străinătate

USR Diaspora solicită să fie create culoare de tranzit pentru repatrierea cetățenilor români aflați în situații dificile în străinătate

Uniunea Salvați România, filiala Diaspora, cere autorităților române să creeze culoare de tranzit sigur pentru cei care doresc să se întoarcă în țară, în baza unui dialog continuu între MAE și consulate, pe de o parte, și companiile aeriene și cetățeni, pe de cealaltă parte. Aceste culoare trebuie trasate și pregătite respectând cu strictețe recomandările autorităților sanitare, precum și reglementările în vigoare, astfel încât să se evite aglomerările pe aeroporturi și la punctele de trecere a frontierei.

De la începutul pandemiei, mulți cetățeni români au întâmpinat dificultăți în încercarea de a se întoarce în România, unii dintre ei rămânând blocați mult timp în țările unde se aflau temporar la muncă, în vacanță sau la studii.

Răspunsurile pe care unii dintre acești cetățeni români le-au primit de la autorități relevă o problemă de fond – dacă nu și de mentalitate – pe care autoritățile române, în special Ministerul Afacerilor Externe, nu au rezolvat-o încă, deși criza durează de mai bine de două luni. Cum se face că pentru cei care pleacă la muncă în agricultură în alte țări se găsesc posibilități de transport, dar, când e vorba de repatrieri pentru oameni aflați în situații dificile și cu resurse limitate, răspunsul din partea autorităților este proverbialul „nu se poate”?

USR Diaspora consideră că este de neacceptat ca cetățenii noștri să nu primească sprijin în această perioadă de criză. De asemenea, este de neînțeles cum nu există până la acest moment o comunicare eficientă între Guvern și companiile aeriene, astfel încât anularea zborurilor și comunicarea acestor decizii să nu fie făcute în ultimul moment.

USR Diaspora solicită să fie create culoare de tranzit sigur, în baza unui dialog continuu între MAE și consulate, pe de o parte, și companiile aeriene și cetățeni, pe de cealaltă parte. Aceste culoare trebuie trasate și pregătite respectând cu strictețe recomandările autorităților sanitare, precum și reglementările în vigoare, astfel încât să se evite aglomerările pe aeroporturi și la punctele de trecere a frontierei.

Nu în ultimul rând, procesul de repatriere trebuie să includă completarea chestionarelor de sănătate, precum și urmărirea epidemiologică aferentă.