Aviz pozitiv pentru proiectul deputatei Cristinei Iurișniți care pune stop vânzării de alcool minorilor

Aviz pozitiv pentru proiectul deputatei Cristinei Iurișniți care pune stop vânzării de alcool minorilor

Proiectul de lege inițiat de deputata USR Cristina Iurișniți pentru a opri vânzarea de alcool minorilor a primit raport favorabil din partea Comisiei juridice din Camera Deputaților.

Educația pentru sănătate și siguranța tinerilor trebuie să devină o prioritate constantă a autorităților române. Copiii și tinerii au nevoie de un acces permanent la educație pentru sănătate și prevenție în privința efectelor nocive ale consumului de băuturi alcoolice.

Potrivit datelor publicate de Institutul National de Sănătate Publică, 80% dintre adolescenții români (14-19 ani) au consumat alcool cel puțin o dată în viață, îngrijorător fiind faptul că 50% dintre adolescenți au început să consume alcool înainte de vârsta de 13 ani, aceasta deoarece alcoolul este accesibil adolescenților, procurarea băuturilor alcoolice fiind relativ facilă.

Deputata USR Cristina Iurișniți a inițiat încă din 31 octombrie 2019, o propunerea de modificare a Legii nr. 61/1991, ce are drept scop reducerea accesibilității produselor de alcool în rândul minorilor în sensul stabilirii drept contravenţie a comercializării sau oferirii cu titlu gratuit de băuturi alcoolice către minori.

Aceasta modificare legislativă a primit raport favorabil din partea Comisiei juridice din Camera Deputaților și vizează pe de o parte îmbunătățirea cadrului legislativ, iar pe de altă parte instituirea de noi sancțiuni care să descurajeze aceste practici, cu amenzi între 500 si 1500, inclusiv retragerea dreptului de funcționare a punctului comercial. Astfel noua inițiativă legislativă (pl-x 219/2020) va reprezenta acel instrument juridic care să contribuie la protecția minorilor de potențialele efecte negative ce ar putea fi provocate de accesul liber al acestora la băuturile  alcoolice.

,,Adoptarea acestui raport este dovada faptului că parteneriatele dintre autorități și sectorul privat sunt cele care pot produce schimbări reale de atitudine și mentalitate acolo unde este nevoie. În acest sens, voi  continua  promovarea  unui comportament responsabil vizavi de consumul de alcool, prin propunerea și susținerea de proiecte legislative, dar și prin acțiuni de informare si educare, derulate cu sprijinul partenerilor instituționali cum sunt Ministerul Educației Naționale, Poliția Română.”, a declarat Cristina Iurișniți, deputat USR.

Ideea aceastei inițiative a venit din partea  Asociației Berarii României care iată în mod responsabil depune alături  de parlamentari eforturi permanente de educare și informare asupra efectelor negative ale consumului de alcool în rândul minorilor, prin campaniile derulate începând cu anul 2006, în parteneriat cu autoritățile publice competente la nivel central si local, precum Consiliul National al Audiovizualului, Poliția Română, Ministerul Educației, Inspectoratele Școlare.

”Consider că o societate sănătoasă, responsabilă și puternică se construiește doar prin dialog real și colaborare permanentă a reprezentanților cetățenilor din Parlament cu actorii mediului socio-economic și  asociativ. Numai așa putem genera implicare pentru schimbarea în  bine pe care ne-o dorim!”, a spus deputata USR.