Senatorul USR Allen Coliban: Respectul față de străbuni este în suflet, în datini și în cartea de istorie, nu are nevoie de legi

Senatorul USR Allen Coliban: Respectul față de străbuni este în suflet, în datini și în cartea de istorie, nu are nevoie de legi

”Simbolurile neamului trăiesc în suflet, în datini și în cartea de istorie, nu în legi”, a susținut senatorul USR Allen Coliban, luând cuvântul la dezbaterile din Senat privind propunerea legislativă de declarare a lui Mihai Viteazul și, respectiv a lui Horea, Cloșca și Crișan, drept martiri și eroi al națiunii române. Senatorii USR s-au abținut la vot.

Iată discursul integral al Senatorului USR Allen Coliban, de motivare a votului de abținere:

”Simbolurile neamului trăiesc în suflet, în datini și în cartea de istorie, nu în legi Nu am găsit nimic în expunerea de motive care să justifice oportunitatea prezentei inițiative legislative și a celei anterioare și nici nu știu de vreun demers care să abordeze în mod UNITAR nevoia de a avea toți eroii neamului desemnați printr-un text unic de lege, astfel încât să nu avem legi individuale pentru fiecare.

Repet. Nu avem nevoie de legi pentru a cinsti memoria lui Mihai Viteazul sau a lui Horea, Cloșca și Crișan. Vă spun asta fiind nepot de moț, având printre amintirile cele mai dragi ale copilăriei mersul cu vaca la Răstoacă, în satul Birtin de pe malul Crișului și închinatul la Gorunul lui Horea de la Țebea, unde bunicul meu ne-a dus pe toți nepoții.

Rolul nostru în Parlament este acela de a face legi în folosul poporului român, nu legi care nu schimbă cu nimic în bine viața românilor și care sunt folosite doar pe post de paradă naționalistă în an electoral, de câțiva politicieni care nu sunt capabili de mai mult. Lor le repet că misiunea noastră de politicieni într-un secol al toleranței și al valorilor europene este de a sădi buna înțelegere, de a dezamorsa tensiunile etnice și nu de a le alimenta pentru a le folosi în scop electoral. De noi depinde în ce tip de societate vor trăi copiii noștri și în ce fel vor învăța să aprecieze și să beneficieze de dimensiunea multi-etnică a României.

Vă repet, nu cred că avem nevoie de legi pentru a cinsti memoria eroilor neamului. Consecvenți cu pozițiile anterioare la propuneri legislative inutile și menite doar să alimenteze discursuri naționaliste, subliniind că prezenta propunere legislativă este inoportună, și fiind conștienți că soluțiile pentru a avea o societate ancorată în valorile secolului 21 precum buna-înțelegere și toleranța sunt cu totul altele.”